Zahraniční obchod zamířil do minusu. Kvůli dovozu z Číny

Firma CZ Loko z České Třebové otevřela novou halu za 200 milionů korun pro opravy a výrobu točivých
strojů, od alternátorů po motory pro lokomotivy, tramvaje či trolejbusy.

Firma CZ Loko z České Třebové otevřela novou halu za 200 milionů korun pro opravy a výrobu točivých strojů, od alternátorů po motory pro lokomotivy, tramvaje či trolejbusy. Zdroj: ctk

Bilance zahraničního obchodu skončila v srpnu deficitem zhruba 0,1 miliardy korun. Loni v srpnu byla v přebytku 1,1 miliardy. Na meziročním poklesu se podle Českého statistického úřadu podílel hlavně obchod se stroji a dopravními prostředky. Vývoz se sice v srpnu celkem meziročně zvýšil o 3,9 procenta na 230,4 miliardy, ale dovoz rostl ještě výrazněji - o 4,5 procenta na 230,6 miliardy. V deficitu je bilance poprvé od prosince 2014, podle analytiků jde ale o běžný sezónní pokles.

Saldo zahraničního obchodu se státy Evropské unie skončilo přebytkem 38,2 miliardy korun a bylo tak meziročně o 2,3 miliardy korun vyšší. Nedařilo se naopak vývozu do zemí mimo EU, schodek zahraničního obchod se prohloubil o 3,5 miliardy na 37,3 miliardy korun.

„Zahraniční obchod ČR v létě většinou kvůli dovoleným právě nekvete a letošek nebyl výjimkou… Export roste meziročním tempem 3,9 procenta, ale vyšší investiční aktivita firem přináší rychlejší tempo růstu dovozů, které v srpnu činilo 4,5 procenta,“ uvedl hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

„Zjednodušeně se dá říct, že kdyby nebylo levné ropy, dopadl by zahraniční obchod v tomto měsíci o poznání hůře. Nízké ceny ropy tak citelně snižují hodnotu dovozu do ČR, i když ten si zachovává i nadále velmi solidní tempo růstu,“ míní analytik ČSOB Petr Dufek, že k deficitu přispívá především dovoz z Číny.

Celoroční bilance zůstává pozitivní

Za všech osm měsíců od začátku roku je bilance zahraničního obchodu pozitivní. Přebytek za leden až srpen ale meziročně klesl o 2,6 miliardy na 107,5 miliardy korun. Vývoz oproti loňsku stoupl o 6,5 procenta a dovoz o rovných sedm procent.

„Celkovou bilanci v národním pojetí nepříznivě ovlivnil především meziroční pokles přebytku bilance strojů a dopravních prostředků o 2,2 miliardy korun, polotovarů a materiálů o 0,8 miliardy, průmyslového spotřebního zboží o 0,4 miliardy a surovin o 0,3 miliardy,“ oznámili statistici. Navíc se prohloubil deficit obchodu s chemickými výrobky, a to o 2,3 miliardy korun.

Bilance zahraničního obchodu (v milionech korun):Bilance zahraničního obchodu (v milionech korun)Bilance zahraničního obchodu (v milionech korun) | E15

Příznivý vliv na celkovou bilanci podle ČSÚ mělo především zmenšení schodku v obchodu s minerálními palivy o čtyři miliardy korun a zvýšení přebytku obchodu s nápoji a tabákem o 0,3 miliardy.

Kladný trend se vrátí

„I když srpnový výsledek zahraničního obchodu rozhodně není nijak oslnivý, neznamená změnu dosavadního pozitivního trendu. Po odeznění efektu dovolených se dá předpokládat, že se přebytek obchodu znovu vrátí k dvojciferným hodnotám a zahraniční obchod bude i nadále přispívat k ekonomickému růstu ČR,“ uvedl Dufek.

Po prázdninách si by mohl zahraniční obchod polepšit i podle Brožky. „Snižující se indexy nákupních manažerů, slabší německé průmyslové objednávky a obecně globální turbulence na trzích ale mohou přinést určité zpomalení i českému zahraničnímu obchodu,“ dodal.