Zaměstnavatelé nabízeli v lednu nejvíc volných míst za posledních osm let

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Archiv E15

Lednová nezaměstnanost v Česku činila 6,4 procenta. Meziročně klesla, loni v lednu dosáhla 7,7 procenta. V porovnání s předchozím měsícem stoupla z prosincových 6,2 procenta. Uchazečů o práci bylo v lednu 467 403. Volných míst nabízeli zaměstnavatelé 107 779, což je nejvíce za leden od roku 2008. Oznámil to dnes Úřad práce. V lednu je nárůst nezaměstnanosti podle úřadu běžný kvůli úbytku sezonních prací.

„Trh v průměru očekával nárůst na 6,5 procenta. Růst ekonomiky a s ní související poptávka po pracovních silách zmírnila dopad nepříznivých sezónních faktorů,“ vysvětluje hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. „Nebýt zimy a s ní souvisejícího konce sezónních prací především ve stavebnictví, nezaměstnanost by trendově klesala, neboť ekonomice se daří.“

„V lednu nezaměstnanost roste pravidelně. Došlo k postupnému útlumu sezonních prací, hlavně ve stavebnictví a zemědělství. V souvislosti s tím stoupl počet mužů, kteří se hlásili do evidence úřadu. Přicházeli i lidé, kterým na konci loňského roku skončily termínované pracovní smlouvy a dohody. Také část živnostníků přerušila své podnikání,“ popsala situaci na trhu práce generální ředitelka úřadu Kateřina Sadílková.

V příštích měsících bude nezaměstnanost podle Úřadu práce České republiky s největší pravděpodobností stagnovat, nebo klesat s rozjezdem jarních sezonních prací. Úřad proto také očekává nárůst volných míst.

Volná místa

Počet nezaměstnaných se v lednu meziměsíčně zvýšil o 14 285, ale meziročně byl o 88 788 nižší. Z celkového počtu nezaměstnaných bylo 450 704 dosažitelných uchazečů, tedy lidí schopných okamžitě nastoupit do práce. Na rozdíl od nezaměstnanosti míst v nabídce pracovních úřadů přibylo jak oproti předchozímu měsíci, tak ve srovnání s loňským lednem.

„Na jedno pracovní místo dnes vychází 4,3 uchazeče a to je skvělý poměr. Naplno tak pociťujeme hospodářský růst České republiky,“ myslí si hlavní analytik obchodní skupiny The Golden Investment Petr Vlasák.

„Poptávka po zaměstnancích je poměrně silná, firmy nabírají nové zaměstnance. V některých oborech je zaměstnanců dlouhodobý nedostatek,“ popisuje situaci na trhu práce analytik společnosti Home Credit Michal Kozub. „Například nemocniční personál je vyloženě nedostatkový. To ve výsledku tlačí i na rychlejší růst mezd, který si teď spotřebitelé dopřávají.“

Taková situace ale podle Heleny Horské nebude trvat věčně. „Během roku míra nezaměstnanosti poklesne pod šest procent. Tak razantní pokles nezaměstnanosti jako loni se už ale nebude opakovat. Český trh práce naráží na hranice své kapacity. Zatímco nezaměstnanost bude klesat pomaleji, mzdy porostou rychleji (letos +4,2 procenta v meziročním srovnání). Letos čekáme průměrnou míru nezaměstnanosti na 6,1 procenta,“ říká hlavní ekonomka Raiffeisenbank.

Meziročně počet míst stoupl o více než 45 tisíc. „V meziročním srovnání stále zaznamenáváme rekordní hodnoty v pozitivním slova smyslu. Počet uchazečů o zaměstnání klesá, a počet volných pracovních míst se naopak zvyšuje. Růst české ekonomiky tak nadále pokračuje,“ uvedla Sadílková.

Nejnižší zůstává nadále nezaměstnanost v Praze, kde činí stejně jako v prosinci 4,2 procenta. Nejvyšší je naopak stále podíl nezaměstnaných v Ústeckém kraji, a to 9,2 procenta. Nezaměstnanost v Ústeckém kraji oproti prosinci stoupla o 0,3 procentního bodu.

Situace v krajích

Podle analytika ČSOB Petra Dufka jsou místa k dispozici i v krajích, které se vyznačují dlouhodobě vysokou nezaměstnaností. „Problémem těchto pracovních míst však může být nejen nedostatek vhodně kvalifikovaných zájemců o práci, ale i nabízená mzda,“ myslí si Dufek.

„Vzhledem k tomu, že část firem se podle některých průzkumů dostává pod tlak v důsledku nedostatku vhodných zaměstnanců, růst mezd by měl v letošním roce dále zrychlit. Je otázkou, jestli to bude o 4,7 procenta, jak předpokládá ČNB, ale v každém případě by mělo jít v nominálním vyjádření o vyšší růst než loni,“ říká analytik ČSOB.

Zaměstnavatelé měli v lednu největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, montážní dělníky, kováře a nástrojáře, řidiče, pracovníky ochrany a ostrahy, slévače, svářeče či obsluhu pojízdných zařízení. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory.