Zapojení umělé inteligence u softwarového giganta SAP dopadne na 8000 zaměstnanců

Sídlo německé společnosti SAP

Sídlo německé společnosti SAP Zdroj: profimedia.cz

Největší evropská softwarová firma, německý SAP, chce během následujících dvou let investovat přibližně miliardu eur do umělé inteligence. Přes dvě miliardy zamíří do programu restrukturalizace společnosti, který by měl ovlivnit až sedm procent ze současných 108 tisíc pracovních míst. Své plány firma představila ve výroční zprávě z konce ledna. 

V Česku má SAP přes tři tisíce zaměstnanců a jde tak o jednoho z největších IT zaměstnavatelů v zemi. Zda a kolik z nich přijde o práci, případně bude muset nastoupit do rekvalifikačního programu, ale pobočka pro e15 nechtěla komentovat. 

„Dotčených přibližně osm tisíc pracovních míst budeme řešit zejména rekvalifikačními programy nebo finanční motivací k dobrovolnému odchodu,“ uvádí mezinárodní vedení společnosti SAP ve zprávě.

Ke snížení celkového počtu zaměstnanců ale podle CEO společnosti SAP Christiana Kleina ke konci letošního roku nedojde, proměnit se má spíš jejich skladba. „Dobrovolný odchod starších lidí do důchodu umožní společnosti SAP najmout generativní odborníky na AI, kteří budou pravděpodobně mladší, takže se změní mix zkušeností,“ komentoval pro technologický web CIO.com analytik Pareekh Jain. 

Pokud budou mít pracovníci zájem, mohou se v rámci firmy přesunout na jinou pozici. „Zaměření na umělou inteligenci nám do budoucna umožní nadále stát v čele pokroku a současně udržet škálovatelnost našich operačních modelů,“ prohlásil Klein. 

Společnost SAP loni v létě oznámila investice do tří společností, jež vyvíjejí generativní umělou inteligenci. Ta dokáže vytvářet texty, obrázky nebo videa na základě dat, která má k dispozici a na nichž trénuje. Tento typ technologie stojí například za programem ChatGPT. 

Do umělé inteligence na úkor zaměstnanců v poslední době investovaly i další technologické firmy, v čele se společnostmi Google, Meta nebo Amazon. Například generální ředitel Googlu Sundar Pichai v polovině ledna varoval zaměstnance, že mají v roce 2024 čekat další propouštění. „Skutečnost je taková, že k vytvoření kapacity pro tyto investice musíme učinit těžká rozhodnutí,“ napsal v hromadné zprávě.