Akční plán proti kůrovci: ministerstvo chce zavést nižší DPH na palivové dřevo

Les napadený kůrovcem

Les napadený kůrovcem Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo zemědělství chystá novelu lesního zákona, která by umožnila rozdělit stát do tří zón podle úrovně umírání smrkových porostů zasažených kůrovcem. Území by se tak rozdělilo na nejpostiženější oblast, ve které by nemuseli vlastníci lesů těžit napadené dřevo, těžební kapacity by se tak mohly přesunout do „nárazníkové oblasti" mezi Moravou a Čechy. V pátek to uvedl náměstek ministra zemědělství pro lesní hospodářství Patrik Mlynář. Podle Hnutí Duha takzvaná rajonizace může pomoci, problémem jsou podle něj legislativní bariéry, rozdrobené vlastnictví lesnické půdy a smlouvy Lesů ČR s těžařskými firmami.

Novela by měla začít platit co nejdříve, stát ji tak nejspíš předloží jako poslaneckou iniciativu. Letos se v ČR vytěží 12 až 14 milionů metrů krychlových kůrovcového dříví, loni ho bylo méně než polovina - 5,8 milionu metrů krychlových.

„Měníme pravidla, aby lépe odpovídala současné kalamitní situaci a vlastníci lesů mohli účinněji zasáhnout proti kůrovci. Zásady, kterými se řídili v minulosti, už nejsou dostatečné," řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Think-tank Czech Forest přijatá opatření vítá, řekl za něj Jan Příhoda. "Opatření v podobě rajonizace lesů v ČR a koncentrace kapacit do perspektivních oblastí považujeme za nezbytný předpoklad zmírnění dopadů sucha a následné kůrovcové kalamity," uvedl.

Stát ve snaze zvýšit odbyt dříví jedná s ministerstvem průmyslu a obchodu o možnosti využívání klestí o průměru větším než sedm centimetrů pro energetické účely, například do tepláren. Nyní se používá právě do průměru sedmi centimetrů. S tím Duha zásadně nesouhlasí.

Ministerstvo zemědělství chce také jednat s ministerstvem financí o snížení daně z přidané hodnoty na palivové dřevo o pět procentních bodů na deset procent. Zájem lidí o topivo by pak mohl být větší, doufá stát.

Snížení DPH na palivové dřevo na deset procent kvůli kůrovcové kalamitě chce navrhnout místopředseda KDU-ČSL a bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka. Stejně by podle něj měla klesnout sazba daně u dřevěných briket a pelet a u stavebního dříví. "Mohlo by to zlepšit situaci na trhu s dřívím, podpořit spotřebu na trhu České republiky," řekl Jurečka. Úpravu daně chce připojit jako pozměňovací návrh k návrhu novely zákona o evidenci tržeb, který je zařazen na nynější schůzi Sněmovny, podle Jurečky se ale patrně začne projednávat až v příštím roce.

V příštím roce by měly také stoupnout podpory - dotace na hospodaření v lesích by se měly zvýšit z letošních 630 milionů korun na 1,15 miliardy korun, což představuje zvýšení z 550 korun na hektar na 1000 korun na hektar. Podpora pro nestátní vlastníky by pak mohla dosáhnout zhruba tří miliard korun.

Podle Příhody ale škody v lesích v letošním roce způsobené poklesem cen dříví z důvodu předčasného smýcení porostů kvůli kůrovci budou činit 18 miliard korun. "Tyto prostředky chybějí a budou chybět všem vlastníkům lesů v boji s kalamitou, v následné obnově lesů, ale i k zajištění dalších funkcí lesů, které jsou pro společnost nepostradatelné," dodal. Státní podpora ve výši šesti procent vzniklých škod pak podle něj české lesy nezachrání.

„Krom nesmyslného pálení dřeva v elektrárnách jsou ostatní kroky navržené ministerstvem zemědělství smysluplné, ovšem kůrovcovou kalamitu už nezastaví. Bude ovšem záležet na způsobu jejich provedení. Žádné nebo špatně nastavené podmínky dotací lesům spíš ublíží, než pomohou. Ale především ministerstvo neřeší příčiny krize našich lesů a jejich budoucí zdraví a stabilitu, k tomu je potřeba komplexní reforma legislativy, finanční podpory, certifikace státních lesů a politiky řízení státního podniku Lesy ČR," dodal Jaromír Bláha z Hnutí Duha.