Ztráta dat může ohrozit váš byznys

Ztráta dat může ohrozit váš byznys

Ztráta dat může ohrozit váš byznys

Data patří mezi významná, a v některých oborech dokonce rozhodující, firemní aktiva. A stejně jako u ostatních aktiv, i u dat je více než vhodné zajistit jejich důkladnou ochranu. Můžete pro ni využít interní zdroje; můžete bezpečnostní řešení skládat z dílčích částí; vzhledem k rozsahu hrozeb, před kterými potřebujete data ochránit je ale oblíbenou cestou k zajištění bezpečnosti najmout firmu, která se ochraně dat věnuje.

Jak se ale v přemíře bezpečnostních firem zorientovat? Dívejte se po těch, které mají se zajišťováním bezpečnosti dlouholeté zkušenosti. Vzhledem k tomu, že v době globálních sítí je většina útoků vedena ze zahraničí, stojí za to zohlednit právě zahraniční zkušenosti. Rozhodně trvejte na zajištění nepřetržitého dohledu kvalifikovanými pracovníky a dostatečnou výkonností hardwaru i internetových linek.

Jenom taková firma totiž může odolat stále častějším hackerským útokům, ať už jsou vedeny touhou ekonomicky uškodit (konkurenční boj), vyjádřit vlastní názor (hacktivismus) nebo vyvolat co největší strach (počítačový terorismus). Pokud vám zmíněná nebezpečí připomínají spíše sci-fi knihu než realitu, vzpomeňte si třeba na nedávný útok severokorejských hackerů proti serverům firmy Sony, nebo loňské útoky na české servery – a to jsou jen ty případy, o nich píší média.

Nebezpečí přitom nemusí číhat jen vně firmy. Zkuste si spočítat, kolik vašich zaměstnanců nosí do práce vlastní počítač, tablet nebo třeba jen chytrý telefon. Každé takové zařízení připojované do vnitřní sítě firmy, tedy za všechny ochranné firewally, představuje potenciální riziko. Může v něm být omylem nainstalovaný virus, červ či jiný škodlivý program. Nebo je záměrně v moci hackera, který takový přístroj zneužije napadení vaší sítě.

A to jsme ještě nemluvili o útocích na dostupnost známých též pod zkratkou DDoS. Útočník v tomto případě ovládne větší množství počítačů rozmístěných po celém světě, které se v jednom okamžiku snaží otevřít vaši webovou stránku. Server pak přestane vyřizovat další požadavky, takže se na váš web nedostanou ani řádní zákazníci.

Zajistit si ochranu před takovými riziky vlastními silami je nepříjemně drahé, a pokud nespadáte do kategorie velkých firem, pravděpodobně se vám interní oddělení ICT bezpečnosti nevyplatí. Naštěstí si můžete na pomoc přivolat odborníky.

Z výběrového řízení rozhodně nevynechávejte T-Mobile, který na českém trhu působí jako významný ICT integrátor, a mezi řadou jiných služeb nabízí také správu počítačové bezpečnosti. Když jsme před pár odstavci zmínili ochranu před DDoS útoky, T-Mobile loni dokázal díky svému řešení odrazit útok v maximální síle 5,2 Gb/s, což je tisíckrát více než obvyklá rychlost domácího internetového připojení. Vysoce a středně vážné DDoS útoky loni T-Mobile řešil více než tři denně.

V tomto okamžiku se nabízí otázka, zda není lepší většinu své IT infrastruktury svěřit externí firmě, domluvit se s ní, jaké služby potřebujete využívat, a vysoce odbornou činnost bezpečnostních techniků ponechat na ní. Budete se sice muset smířit s tím, že vaše data nebudou fyzicky ležet na pevných discích ve vašich kancelářích, ale ve vzdáleném datovém centru, přinejmenším v případě datových center T-Mobile ale máte jistotu, že jsou ve výrazně větším bezpečí než u vás.

www.t-mobile.cz