Zelení chtějí v Praze dotovat opravy prázdných domů

Petr Kolínská

Petr Kolínská Zdroj: Anna Vacková, E15

Rašínovo náměstí v Praze (ilustrační foto)
Rašínovo náměstí v Praze (ilustrační foto)
Rašínovo náměstí v Praze (ilustrační foto)
Rašínovo náměstí v Praze (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Strana Zelených chce založit městský dotační program pro opravu prázdných domů, kde by mohly vzniknout nájemní byty. I toto opatření má podle ní pomoci řešit situaci na pražském realitním trhu. 

V Praze je více než tisícovka prázdných domů, část je v rukou města a městských částí a část patří soukromníkům. Právě těm by chtěli pomoci Zelení najít peníze na nákladné rekonstrukce opuštěných a chátrajících domů. „Chceme pomoci soukromým vlastníkům, kteří mají problémy opravovat domy, jež například získali v restituci,“ řekl místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský (SZ).

Zelení chtějí najít prostředky pro dotační program, který by poskytoval peníze na opravu prázdných domů. „Výměnou za to by část toho bytového fondu v domě poskytli vlastníci pro nájemní bydlení,“ uvedl Mirovský. „Ve finále je to pro město levnější než někde vykoupit pozemek a postavit ten byt samostatně,“ dodal Mirovský.

Podle zakladatele portálu Prázdné domy Petra Zemana jde o dobrý nápad, musí ale být vůle úředníků. „Může to fungovat za předpokladu, že ve městě bude silná politická reprezentace, která si tuto záležitost pohlídá před zásahy vlastních úředníků. Zde půjde hodně o komunikaci, což město moc neumí a spousta dobrých nápadů se tak nerealizuje," míní Zeman.

Situaci na trhu bydlení v Praze má podle Zelených pomoci i výstavba nových obecních bytů a oprava prázdných bytů, které patří městu. „Praha nestavěla obecní byty deset let,“ říká pražská náměstkyně Petra Kolínská (SZ). Chybu vidí v tom, že v privatizaci se rozprodalo příliš mnoho bytů a pozemků. „Těch bytů se nemělo v rámci privatizace prodat tolik. Neříkám, že se část bytů neměla prodat, to je samozřejmě v pořádku, ale nemělo se prodat téměř všechno,“ míní Mirovský.

Hlavní město nyní vlastní zhruba osm tisíc bytů, což jsou necelá čtyři procenta bytového fondu. Další byty vlastní městské části, ale jde o jednotky procent. Vídeň naproti tomu například kontroluje čtvrtinu bytového fondu.

Všechny články o cenách bytů najdete zde >>>

Přístup k bydlení řeší Zelení v pražské vládnoucí koalici, kterou tvoří hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalice (KDU-ČSL, STAN a SZ). Zatímco radní pro bydlení za ANO Radek Lacko vidí jako řešení spíše výstavbu větších projektů, Zelení by chtěli více vyjednávat s developery a vykupovat byty od nich. Lidovci chtějí problém zase řešit spíše celostátně a posílit Státní fond rozvoje bydlení.

Sami developeři ale volají zejména po zjednodušení procesů ve stavebnictví a rozhodovacích postupů, na kterých je závislé. Jak dříve uvedl na konferenci E15 Premium šéf společnosti Finep Tomáš Pardubický, město i stát by měly přijmout lhůty pro jednoznačná rozhodnutí. Obzvláště prý v kontextu přehnaně aktivních občanských spolků, které i několik let blokují stavební projekty, jež jsou v souladu s rozvojovým plánem města.