Návrhy MMR bytovou situaci nezlepší, varují analytici

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Návrh ministerstva pro místní rozvoj (MMR) na podporu výstavby bytů s regulovaným nájemným je nedostatečný a situaci na trhu příliš nezlepší. Za navrhované dvě miliardy korun ročně by se dalo postavit zhruba 1000 bytů, což je málo. Uvedla to většina analytiků. Podle nich je důležitější odstranit byrokracii a zrychlit schvalování staveb.

Jak dnes uvedly Hospodářské noviny, MMR a Svaz měst a obcí chystají výstavbu bytů s regulovaným nájemným. Roční investice by měly být zhruba dvě miliardy korun, začít se má nejpozději na jaře příštího roku. Zhruba 20 procent bytů bude určených pro lidi v obtížné životní situaci. Na toto bydlení budou obce od státu dostávat stoprocentní dotaci. Zbývající byty budou vyhrazeny profesím, které obce potřebují, a také například seniorům nebo matkám samoživitelkám. Obce by na takové byty mohly od státu čerpat výhodné úvěry.

"Od tohoto návrhu si neslibuji skoro nic. V Česku se v posledních 12 měsících začalo stavět 33.000 bytů a to je pořád málo. Je to dokonce méně než v době recese. Představa, že zhruba 1000 bytů na tom něco může změnit, je hodně optimistická. A to nemluvím o rychlosti, s jakou se tyto byty začnou vůbec stavět," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Pokud by někdo myslel otázku bytové výstavby opravdu vážně, udělá podle něj všechno pro to, aby se mohlo rychle a efektivně stavět. "Řešením je uvolnění byrokracie při výstavbě a nic jiného. Brzdění výstavby znamená dražší a dražší byty pro domácnosti," podotkl analytik.

Podle analytika společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy je návrh MMR snahou o jakési náhradní řešení problému stále obtížněji dostupného bydlení. "Stát líbivě vyjadřuje účast se sociálně slabšími, aniž by ovšem ve skutečnosti řešil samotnou podstatu jejich prekérní situace. Tou je nedostatečná výstavba ze strany soukromého sektoru, která je ovšem dána přemírou legislativní zátěže ze strany státu. Je naivní se domnívat, že dvoumiliardový program vlády zásadně zlepší dostupnost bydlení," sdělil Kovanda. Vláda by podle něj měla spíše prosadit nový stavební zákon, který by zrychlil povolování staveb. "Ony dvě miliardy by měl raději použít na výstavbu infrastruktury. Tam je jeho role zásadnější," doplnil Kovanda.

Podle provozního ředitele Fincentrum Reality Martina Fojtíka se možná jedná o předvolební trik před komunálními volbami. "Trh s nájmy by vzkřísila spíše kontinuální výstavba nových bytů a také dohled nad krátkodobým ubytováním ve sdílené ekonomice," uvedl Fojtík.

Podle obchodního ředitele společnosti Bidli Romana Weisera může být program zajímavou výhodou pro menší obce například při zajištění chybějícího počtu učitelů nebo jiných profesí. Počet bytů, které se za dvě miliardy dají postavit, velmi zhruba odhaduje na 1500. "Pokud toto číslo vztáhneme na celou republiku, mnoho to opravdu není," uvedl dále Weiser.

Hypoteční specialista společnosti Chytrý Honza Daniel Horňák doplnil, že strategie výstavby nájemních bytů je určitě správný směr, ovšem peněz by do tohoto typu podpory mělo jít výrazně více. "Zajímavá by byla například podpora ke zvýšeným úrokovým sazbám u hypoték, kdy v případě překročení určité hranice úrokové sazby bude stát hradit zvýšené náklady na hypoteční úvěr," dodal Horňák.