Vědci tvrdí, že testosteron snižuje míru lhaní

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: Profimedia

Mužský pohlavní hormon testosteron byl doposud nejčastěji spojován především s agresivním chováním nebo dopingem, kdy pomáhá růstu svalů. Němečtí vědci ve spolupráci s experty z Nizozemí ale přišli s tvrzením, že jeho působení se vztahuje i na to, zda se člověk chová čestně.

Testosteron se využívá v medicíně při hormonálních terapiích, ale patří také mezi zneužívané steroidy v kulturistice a atletice. Kromě rychlejší regenerace totiž umí tělu dodat i sílu. Jeho tvorba je spojována s výraznější muskulaturou, dominantnějšímu chování a také zvýšenému sexuálnímu apetitu. Spojován je i s agresivním chováním zvýšenou mírou riskování.

Poslední výzkum tohoto anabolického steroidu ovšem přinesl překvapivý výsledek. Zdá se, že tento hormon podporuje i sociálnější chování. Experti z německé univerzity v Bonnu zkoumali pod vedením profesora Armina Falka účinky hormonu na necelé stovce mužů.

Těm aplikovali na kůži testosteronový gel nebo placebo. O den později změřili jejich hladinu testosteronu v krvi a nechali hrát muže hru o peníze, při které mohli podvádět. Dobrovolníci házeli v izolované místnosti kostkou a hozené číslo poté přepsali do počítače. Platilo přitom, že čím vyšší hodnotu hodili, tím více peněz dostali.

Ukázalo se, že ti hráči, kteří měli v těle více testosteronu, podváděli při hře daleko méně než ti s nižší hladinou. Vědci si rozdíl vysvětlují tím, že vyšší hladina testosteronu vyvolává vyšší potřebu pozitivního sebehodnocení a jistý druh něčeho, co by se dalo nazvat pýchou.

Proč lidé vůbec lžou je odvěkou otázkou. Často se lže kvůli osobnímu zisku, ale také kvůli potřebě někoho jiného chránit. „Lež jako jev byla studována v mnoha studiích včetně jejího ekonomického dopadu. Nicméně, existuje jen velmi málo studií o biologické příčině lži,“ říká ekonom Armin Falk.

Co dělá s muži testosteron? Samce, lenochy i plešouny. Více zde >>>