Developer CTP vrhl na trh zelené bondy za miliardu eur. Půjčil si levněji než stát

Developer CTP v květnu otevřel v centru Brna vlastní coworkingové centrum Clubco.

Developer CTP v květnu otevřel v centru Brna vlastní coworkingové centrum Clubco. Zdroj: CTP

Developerská skupina CTP v uplynulém týdnu pustila na trh obrovskou dluhopisovou emisi. Nizozemská matka tuzemského developera prodala primárně zahraničním investorům balík dluhopisů za miliardu eur, více než 25 miliard korun. Zelené bondy poslouží ke splacení starších a dražších bankovních úvěrů. Skupina začala oproti bankovnímu financování více sázet na dluhopisy už dříve, kupci bondů totiž požadují podstatně nižší úroky než banky.

„O emisi byl zájem u stávajících i nových investorů, objednávky přicházely z více než dvou set institucionálních účtů,“ komentoval situaci finanční ředitel CTP Richard Wilkinson s tím, že více než polovinu bondů koupili správci aktiv povětšinou s britskou adresou. „Výnosy z prodeje dluhopisů společnost použije k předčasnému splacení bankovního financování svého českého portfolia,“ dodává Wilkinson.

Miliardová várka zelených bondů, tedy dluhopisů financujících investice, které zdůrazňují prvek ochrany životního prostředí, sestává ze dvou emisí. Čtyřletá je úročena půlprocentem ročně a u osmileté emise investoři inkasují roční úrok 1,25 procenta. Developer tak kupříkladu zaplatí nižší úrok, než kolik by za půjčku na stejnou dobu vydal český stát. Ten by za obdobné úvěry musel investorům zaplatit roční úrok přes půldruhého procenta.

„Pokračující poptávka po dluhopisech nám umožnila snížit dluhové náklady ve srovnání s 1,6 procenta po emisi dluhopisů letos v únoru a 2,2 procenta před naším první dluhopisem v září 2020,“ připomíná Wilkinson.

„Z pohledu emitenta jde o mimořádně nízké sazby, které by byly ještě před pár lety těžko představitelné. Z pohledu investorů je zase podstatné, že jde o takzvaně zelený papír. Řada institucionálních hráčů už totiž musí mít část portfolia v zelených investicích a nakupuje takové papíry i za cenu nižšího výnosu,“ uvádí analytik J&T Banky Pavel Ryska. 

Dluhopisové financování velkých tuzemských realitních firem je stále častější. „Zejména pro ty z firem, které dokážou oslovit zahraniční investory, jimiž jsou typicky institucionální investoři a penzijní fondy ze západní Evropy,“ uvádí partner poradenské společnosti EY David Zlámal. Ti podle něho hledají nízkorizikové alternativy za nulové či záporné výnosy státních dluhopisů. 

Pro CTP nejde zdaleka o dluhopisovou premiéru, a to ani v tak velkém rozsahu. První dvě emise se konaly loni na podzim v obdobném objemu jedné miliardy eur. Letos už skupina stihla prodat dluhopisy za další půlmiliardu.

Obdobné balíky dluhopisů na trh dlouhodobě žene realitní skupina CPI miliardáře Radovana Vítka. Ta letos počátkem roku dokázala prodat investorům papíry také v objemu jedné miliardy eur. Za desetiletou emisi vydanou rovněž v eurech nabídla investorům roční úrok 1,5 procenta.