Konec prašivých dluhopisů v Česku. Novela vyráží do boje s noční můrou drobných investorů

Prašivé dluhopisy jsou už tradiční černou dírou na peníze primárně drobných investorů

Prašivé dluhopisy jsou už tradiční černou dírou na peníze primárně drobných investorů Zdroj: VTM

Peklo českého trhu s firemními dluhopisy každoročně připravující tuzemské drobné investory o desítky až stovky milionů korun má naději na alespoň částečné vysvobození. Drobné emise v objemu do jednoho milionu eur, které byly poslední léta pro české autority neviditelné a díky kterým tak ke jmění mohl lacino přijít prakticky kdokoli, bude moci alespoň formálně dozorovat Česká národní banka. Tak alespoň praví navrhovaná novela zákona o dluhopisech z dílny ministerstva financí. Názory na to, nakolik novela dokáže pročistit toxické tuzemské klima korporátních dluhopisů, se ovšem mezi odborníky dramaticky liší.

„Návrh tohoto zákona přináší opatření, která zvyšují ochranu investorů a posilují nástroje namířené proti podvodným nebo rizikovým dluhopisům. Novela upravuje, aby emisní podmínky pro takzvané podlimitní emise dluhopisů do jednoho milionu eur obsahovaly nově i informace o emitentovi dluhopisů, které jsou jinak dostupné pouze investorům z prospektu,“ uvádí Gabriela Krušinová z ministerstva financí.

Primárně jde o výroční zprávy a účetní závěrky emitenta za poslední dvě účetní období. „Návrh novely také zavádí dohled ČNB nad emitenty a distributory těchto dluhopisů a umožňuje uložit pokutu, pokud emisní podmínky neobsahují nově požadované informace,“ zdůrazňuje ministerstvo financí. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!