Developer Sekyra prodává bondy za půl miliardy. Postaví za ně pražské byty

Vizualizace jižní části projektu Smíchov City, kde bude rozsáhlý kampus České spořitelny.

Vizualizace jižní části projektu Smíchov City, kde bude rozsáhlý kampus České spořitelny. Zdroj: Sekyra Group

Bondy až za půl miliardy korun hodlá investorům nabídnout developer Sekyra Group realitního magnáta Luďka Sekyry.
Vizualizace první části developerského projektu Rohan City na Rohanském ostrově v Praze 8.
Vizualizace první části developerského projektu Rohan City na Rohanském ostrově v Praze 8.
Vizualizace první části developerského projektu Rohan City na Rohanském ostrově v Praze 8.
Vizualizace jižní části projektu Smíchov City, kde bude rozsáhlý kampus České spořitelny.
9
Fotogalerie

Bondy až za půl miliardy korun hodlá investorům nabídnout developer Sekyra Group realitního magnáta Luďka Sekyry. Výnosy z premiérové emise dluhopisů hodlá skupina využít na rozvoj stávajícího byznysu a výstavbu rezidenčního bydlení v hlavním městě. Developer si hodlá i od drobných investorů touto formou půjčit na čtyři roky. Emisi bondů už posvětila Česká národní banka.

„Finanční prostředky z emise dluhopisů budou použity jak na rozvoj nových městských čtvrtí v širším centru Prahy, tak na realizaci rezidenčních projektů Rezidence Opatov nebo Rezidence Čakovice,“ uvádí šéf Sekyra Group Leoš Anderle. Dluhopis nese roční výnos 4,8 procenta.

„Pro investory jde o stále relativně atraktivní výnos. V současnosti je na českém trhu stále velmi vysoká poptávka po dluhopisech velkých korporací a papíry by se mohly vyprodat velmi rychle,“ soudí ekonom společnosti Finlord Boris Tomčiak. Emisi řídí společnost Cyrrus.

Obdobnou dluhopisovou emisi nabídl zkraje roku další domácí developer Trigema, který prostřednictvím bondů s pětiprocentním výnosem profinancoval svůj projekt na pražském Smíchově.

„Na trhu je obecně solidní poptávka po dluhopisech rezidenčních developerů se zdravým hospodařením. Investoři věří v budoucí ziskovost developerů především na pražském trhu, kde je utažená nabídka nových bytů, výrazně se omezuje dostupnost nových parcel, ale poptávka po bytech je stále vysoká,“ uvádí analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Odborníci se shodují, že za důvody realitních emisí může být větší opatrnost bankovních domů při úvěrování, ale i výhodnější podmínky pro developery, než by dostali v bance. „Jedním z důvodů je možnost získat finanční prostředky v případě dluhopisů bez zajištění,“ soudí partner v advokátní společnosti BNT attorneys-at-law Tomáš Běhounek. 

Obří mnohamiliardové emise v loňském roce v Česku uskutečnily velké realitní skupiny CPI a CTP, pro peníze si šli i menší hráči, jako například Redstone či MSI Capital. „Sekyra Group je dlouhodobě zisková společnost, která nemá problémy se splácením svých závazků. Velikost 500 milionů korun je pro takto velikého developera spíše menší částka,“ dodává Tomčiak.