Akce Dobírka. Gang dovážel padělky anabolik a prodával je sportovcům

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Po roce sledování obvinili policisté z Národní protidrogové centrály (NPC) čtyři lidi z nelegálního obchodu s anaboliky a jejich padělky, které dováželi ze Slovenska. Odběratelé se rekrutovali ze sportovního prostředí, patřili mezi ně i registrovaní sportovci, zejména kulturisté. Zásah proti gangu patřil k nejrozsáhlejším podobným operacím v Česku. Hlavním pachatelům hrozí až osm let vězení.

Trestná činnost podle policie vypadala tak, že hlavní organizátor jezdil zhruba dvakrát měsíčně na Slovensko, kde nakupoval anabolika a jiné látky s anabolickým účinkem, které pak do Česka dovážel autem. V tuzemsku pak byly látky distribuovány prostřednictvím nelegální sítě.

Údajní pachatelé látky nabízeli na internetu, v obchodech nebo na specializovaných fórech o kulturistice či zdravé výživě, kde vystupovali pod falešnou identitou. Odběratelé látek po uskutečněném obchodu nevěděli, že jde o padělky.

Podle šéfa NPC Jakuba Frydrycha bylo rozkrytí případu poměrně složité a trvalo dlouho právě kvůli tomu, že pachatelé obchodovali s anaboliky na internetu, což považuje za velmi nebezpečné. „Konspirace spočívala zejména v tom, že preparáty a látky nabízeli v prostředí tematických a zájmových internetových diskusí a od toho se odvíjely internetové obchody,“ upozornil Frydrych.

Asijské náhrady

Při razii proti pachatelům s názvem „Dobírka“ policisté zadrželi zakázané přípravky v podobě ampulí k nitrosvalové aplikaci, kterých bylo zhruba 500. Zajištěno bylo také asi 20 tisíc tablet. Zabavené vzorky postupně testuje Státní ústav pro kontrolu léčiv, který má udělat 148 složitých analýz.

K dnešku jich stihl udělat deset a 30 jich má rozpracovaných. „Na základě dosavadního šetření se dá konstatovat, že se jednalo o přípravky z jihovýchodní Asie,“ podotkl šéf ústavu Zdeněk Blahuta. Přípravky z Indie, Thajska nebo Číny podle něj obsahují jiné množství látek, než by měly mít, nebo jsou nečisté, protože obsahují příměsi.

Podle státního zástupce Lukáše Vodičky se tři lidé z odhalené skupiny podíleli na dovozu a prodeji steroidů. Poslední je podezřelý z praní špinavých peněz. Ve vazbě pak skončil jeden z obviněných. Jeden podle Vodičky figuruje také v kauze navrtaného potrubí společnosti Čepro u obce Knyk na Havlíčkobrodsku.

Poškozují zdraví

V minulosti by pachatelé nemohli být za podobnou trestnou činnost stíháni. Rozkrývání podobných kauz umožnila až novela trestního zákoníku z roku 2010. Předtím mohli být stíháni pouze lidé, kteří anabolika prodávali mládeži. Anabolika lze využít například při léčbě zranění, protože podporují tvorbu bílkovin v lidském těle. Látky se ale také zneužívají v některých sportech za účelem zvětšení svalů. Steroidy přitom mohou poškodit zdraví - ohrožují například srdce, játra a narušují psychiku.

V minulosti v Česku objevili podobné obchody například celníci, kteří loni zadrželi na pražském letišti dvě nelegální zásilky anabolických steroidů za více než 2,5 milionu korun. Policie zaznamenala prodej anabolik i ve věznici v Mírově na Šumpersku.