Americké bombardéry přistály v Mošnově, zúčastní se Dnů NATO

Americký bombardér B-1B Lancer

Americký bombardér B-1B Lancer Zdroj: ctk

Ilustrační foto vysloužilého letounu L-39 Albatros
Americký bombardér B-52 Stratofortress přistál 13. září na letišti v Mošnově nedaleko Ostravy, kde se o víkendu konají Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR.
L-39 libyjské armády
Americký bombardér B-1B Lancer přistál 13. září na letišti v Mošnově nedaleko Ostravy, kde se o víkendu konají Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR.
Tovární pilot Aera se podepisuje na bok letounu L-39NG
14
Fotogalerie
Na letišti v Mošnově nedaleko Ostravy, kam se slétají či sjíždějí vojenské, bezpečnostní a záchranářské jednotky na nadcházející víkendové Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR, dnes přistály americké bombardéry B-1B Lancer a B-52 Stratofortress. Bombardér B-1B Lancer, který umí být neviditelný pro radary, uvidí návštěvníci Dnů NATO poprvé.

Tento letoun bude podle organizátorů dominantou letošních statických ukázek letadel. Předseda sdružení Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík uvedl, že o účast tohoto nadzvukového strategického bombardéru s měnitelnou geometrií křídel usilovali několik let.

„Je nutné však mít na paměti, že tento stroj se na Mošnově představí jen díky bezpečnostní spolupráci našich zemí, která v tomto případě znamená zapojení tohoto letounu do cvičení Ample Strike pořádaného českou armádou,“ uvedl Pavlačík.

B-1B bude prvním letadlem s technologií stealth, který bude na Dnech NATO k vidění. „Díky tomu si jej však návštěvníci akce budou moci prohlédnout mnohem lépe než obsluha radarů,“ dodal Pavlačík.

B-1B Lancer byl původně vyvinut k provádění jaderných útoků na území tehdejšího Sovětského svazu. Dnes tvoří společně s bombardéry B-2 a B-52 páteř amerického strategického letectva. Do Mošnova přiletěl ze základny ve Fairfordu v Anglii.

Dny NATO jsou největší akcí svého druhu ve střední Evropě. Letos se jich účastní rekordních 21 zemí, speciální partnerskou zemí je letos Německo.

Podle organizátorů je připraven nejbohatší program v historii. Lidé uvidí například konvertoplán CV-22B Osprey, letoun KC-135 Stratotanker pro doplňování paliva za letu, speciální ženskou jednotku jordánské armády v akci a řadu dalších dynamických ukázek. Celkem bude k vidění přes 250 kusů techniky. Na akci je vstup zdarma.