Analytici: Babiš na ministerstvu financí by mohl být pojistkou proti růstu daní

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš Zdroj: CTK - Katerina Sulova

Nový ministr financí bude mít podle analytiků nelehký úkol spočívající ve snaze snižovat deficit rozpočtu a zároveň naplňovat koaliční cíle, které si často vyžádají vyšší výdaje rozpočtu. Nicméně v osobě Andreje Babiše vidí například hlavní ekonom Patria Finance David Marek jakousi pojistku proti zvyšování daní.

Šéf hnutí Ano Babiš dnes potvrdil, že by měl být v nové koaliční vládě ministrem financí a vicepremiérem pro ekonomiku. Vláda by měla fungovat ve složení osm zástupců ČSSD, šest členů hnutí Ano a tři za KDU-ČSL. Jako svou prioritu uvedl Babiš snižování schodku rozpočtu a šetření.

„To, že bude ministrem financí Andrej Babiš, je, doufejme, pojistkou proti zvyšování daňové zátěže, což lze hodnotit pozitivně. Ale samozřejmě nový ministr nežije ve vakuu a bude muset respektovat koaliční vyjednávání, takže stoprocentní pojistka to není,“ uvedl Marek.

Poukázal na to, že Babiš už před volbami sliboval, že daně se nebudou zvyšovat. Z koaliční dohody přitom vyplývá podle Marka to, že v řadě oblastí bude muset dojít k nárůstu výdajů. Tím pádem se budou muset snižovat výdaje v jiných oblastech. „Nového ministra tak čeká poměrně složitý úkol. Bude ale důležité, jak ambiciózní rozpočtové cíle si vytýčí. Protože ve chvíli, kdy má ekonomika růst, by bylo slabou ambicí si ponechat deficit veřejných financí blízko tří procent. Bylo by vhodnější, kdyby dále klesal, jinak budeme opakovat stejnou chybu, kterou jsme dělali před finanční krizí,“ uvedl.

Analytik UniCredit bank Pavel Sobíšek pak uvedl, že kumulace funkcí vicepremiéra pro ekonomiku a ministra financí je v české politice neobvyklá, má ale svou logiku. „Ekonomičtí ministři mívají ve vládě pádné argumenty pro zvýšení výdajů státního rozpočtu, zatímco ministr financí mívá pádné argumenty, proč ve výdajích šetřit. Ve spojených funkcích bude pan Babiš nutně cítit odpovědnost z obou stran, což snad zjednoduší rozhodovací procesy,“ uvedl.