ANO, bude líp. Celostátní sněm hnutí na tom nic nezmění

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Šéf ANO Andrej Babiš i mnozí poslanci hnutí si čas od času – po roce koaličního vládnutí – postěžují, že při vzniku kabinetu programově příliš ustoupili partnerům, zejména levicové ČSSD. Vadí jim zrušení poplatků za zdravotní péči i druhého penzijního pilíře, ale třeba také zvyšování platů ve státní sféře či minimální mzdy.

Někteří poslanci navrhují, aby se ANO jednoznačně vymezilo jako středopravicová strana. Méně určitě se ovšem o takové možnosti zmiňuje Babiš. Mimo jiné by to znamenalo vytyčení jasného programu. V něm by se pak mělo objevit třeba školné, návrat poplatku za péči v nemocnici a další body, které by šly přímo proti programovému prohlášení současné vlády. Do toho se Babišovi příliš nechce.

Babišův postulát

V diskuzi na sjezdu ANO se ale takové návrhy nejspíš objeví. Požadavky na zřetelnější definici hnutí na české politické scéně prostě sílí. Celostátní sněm se koná tuto sobotu a neděli. Členové budou potřetí v historii volit svého předsedu a místopředsedy. Lídr ANO, který navzdory angažmá ve vládě i ve sněmovně stále zdůrazňuje, že není politik, by zjevně rád ponechal hnutí v jeho nynější podobě.

Tedy v duchu sloganu „Nejsme politici, makáme“. Podle něj ANO středopravicové tak jako tak je, a jde hlavně o to, aby jeho vůdci a poslanci prosazovali rozumná řešení, dělali věci správně. Prakticky totéž říká posel a vykladač Babišových záměrů, šéf poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek.

Návrhy, jak by se ANO mělo vymezitNávrhy, jak by se ANO mělo vymezit | e15

„Je to na delší debatu. Osobně to nevidím optikou pravých nebo levých řešení, ale dobrých nebo špatných řešení,“ nechal se slyšet v minulém týdnu horký favorit na post místopředsedy hnutí.

Někteří jeho kolegové z dolní komory parlamentu jsou ale přesvědčeni, že ústupky, k nimž hnutí dotlačili socialisté, byly dány i tím, že ANO dosud nemá jasný program. Chtěli by, aby sjezd určil strategii a zformuloval program ANO tak, aby případně bylo možné otevřít koaliční smlouvu.

Agrofert versus ti zvenčí

O dalším směřování hnutí ANO nejvíce napoví obsazení pěti místopředsednických křesel. Momentálně to vypadá, že úspěšní budou „reprezentanti Agrofertu“. Naznačuje to například vývoj usilování o místo prvního místopředsedy. Hodlal se o ně ucházet ministr obrany Martin Stropnický. Zakrátko poté, co možnou kandidaturu ohlásil, však přišel s jiným prohlášením. Prvním místopředsedou musí podle něho být člověk, který se bude naplno věnovat práci pro hnutí. A to s ministerským postem nejde dohromady.

Favoritem, o němž se nepochybuje, je tak Faltýnek. Z viditelných a vlivných míst lídr hnutí evidentně stahuje tváře, které byly tahákem na voliče. Potkalo to ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou, o post šéfa školského výboru málem přišel Jiří Zlatuška, začínají i útoky na pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou.

Babiš je náš pán

Mezi lidi „zvenčí“ patří i ti poslanci, kteří hlasitě mluví o nutnosti transformovat ANO v řádnou politickou stranu. Třeba poslanci Ivan Pilný nebo Martin Kolovratník. Žádné odepření poslušnosti ale Andreji Babišovi před třetím celostátním sněmem nehrozí.
V poslanecké frakci se podle převážné většiny členů rozhoduje demokraticky, odvolávání a instalace ministrů je podle nich věcí vedení hnutí. A tak to zřejmě zůstane i po celostátním rokování. Babišovu pozici absolutního vládce si těžko někdo dovolí zpochybnit.

Do vedení Babišova hnutí míří jedenáct lidí z byznysu

O vrcholné posty v hnutí ANO svede tuto sobotu boj celkem třináct kandidátů, z toho čtyři ženy. „Kluci z plakátu“, kteří v předloňských předčasných volbách do Poslanecké sněmovny pomohli nalákat hnutí Andreje Babiše voliče, mezi favority nepatří.

Ministr obrany Martin Stropnický nebo bývalý novinář Martin Komárek mají dvě nominace na řadové místopředsedy. Populární herec, který ještě na začátku roku mířil na prestižní post druhého muže partaje, boj o tuto pozici před dvěma týdny vzdal. Mezi uchazeči je deset manažerů nebo podnikatelů.

Kandidáti na místopředsedy ANOKandidáti na místopředsedy ANO | e15

Jeden z nich působí ve vedení Babišova Agrofertu a tři pro holding v minulosti pracovali. Největší šance na zvolení má předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, který na minulém sněmu hnutí neuspěl. Nyní se utká se všemi čtyřmi kandidujícími ženami.

Kandidáti na místopředsedy ANOKandidáti na místopředsedy ANO | e15

Josef Baxa: Pelikán by měl umět Babišovi vysvětlit, co je to nezávislost justice

Pavel Páral: ČSA jsou důkazem Babišova selhání