ANO, ČSSD a Trojkoalice začnou jednat na konci týdne

Lídrem ČSSD do podzimních komunálních voleb Miloslav Ludvík

Lídrem ČSSD do podzimních komunálních voleb Miloslav Ludvík Zdroj: ctk

Potenciální partneři na pražské radnici ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN) se poprvé sejdou společně na konci týdne. Nad svými programy se dnes shodly ČSSD a ANO. Pirátská strana, která se svými čtyřmi mandáty může být jazýčkem na vahách, zároveň oznámila, že případnou koalici na magistrátu je za jistých podmínek ochotná tolerovat.

„Vzájemně jsme si pročítali programy a zjistili jsme, že tam nejsou neshody,“ řekl ČTK lídr ČSSD a ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík. K plánovanému setkání na konci týdne zároveň dodal, že budou jednat v modelu tři, tři, tři, tedy zástupci všech tří stran. Ludvík je společně se zastupiteli Karlem Březinou a Petrem Dolínkem ve vyjednávacím týmu ČSSD.

Ještě než vznikne konkrétní obrys dohody, musí se podle Ludvíka nejdříve všechny tři strany shodnout, že společnou koalici opravdu chtějí. Právě to by se mělo stihnout do konce tohoto týdne, možná příští týden.

Výsledky pražských voleb
Komunální volby v Praze vyhrálo ANO se ziskem 17 zastupitelů, těsně za ní s 16 křesly skončila TOP 09. Po osmi mandátech má Trojkoalice, ODS a ČSSD. Piráti získali stejně jako KSČM po čtyřech křeslech. Zatím nejčastěji skloňovanou budoucí koalici na magistrátu je varianta ANO, ČSSD a Trojkoalice.

Rozpory v programech nevidí ani šéfka pražského ANO Radmila Kleslová. „Cítím, že je vůle na obou stranách. Ve většině bodů se shodujeme,“ řekla. Přestože se prý strany například v oblasti dopravy, parkování nebo územního plánu neshodly na 100 procent, jde podle Kleslové spíš o rozdílnou interpretaci programu, nikoliv o faktický rozpor. V úterý by se ANO mělo sejít se zástupci Trojkoalice.

Pokud by se ANO, ČSSD a Trojkoalice domluví, získali by v 65členném zastupitelstvu těsnou většinu 33 hlasů. Právě na „křehkost“ této koalice v neděli upozornil předseda pražské KDU-ČSL Jan Wolf. Podle Ludvíka musí jistotu hlasů pro koalici zajistit vítěz voleb, tedy hnutí ANO.

Gentlemanská dohoda s Piráty

ANO se proto poohlíží po dalším spojenci a jako nejpřijatelnější vychází právě Piráti. Ti v neděli řekli, že nepodpoří radu, v níž by měli sedět ODS, ČSSD nebo komunisté. Na tom dál trvají, ovšem jsou ochotni přistoupit k gentlemanské dohodě.

Podle nově zvoleného zastupitele Mikuláše Ferjenčíka by se mohlo jednat o podobnou spolupráci, jako měla dosud vyjednánu vládnoucí TOP 09 s ČSSD. Piráti by si stanovili, pro které materiály s koalicí budou hlasovat a které jsou pro ně nepřijatelné. Za nepřijatelné přitom označil mimo jiné v minulosti zvažovanou stavbu turniketů v metru.

Podle Pirátů by ale nejlepší byla menšinová rada složená z ANO a Trojkoalice s podporou Pirátů a ČSSD, nebo spojení ANO a TOP 09. Takové spojenectví ale dvě nejsilnější pražské strany předem odmítly.

Bohumil Doležal: Jsme na šikmé ploše, směřujeme k abnormalitě