Armáda dostane více peněz, podle Stropnického ale chybí dlouhodobý plán

Česká armáda

Česká armáda Zdroj: ctk

Ministerstvo obrany počítá na příští rok s mírným zvýšením rozpočtu na zhruba 46 miliard korun z letošních 43,8 miliardy. Armádě ale chybí dlouhodobý rozpočtový plán, aby bylo jasné, za jaké peníze může nakupovat armádní techniku, řekl ministr Martin Stropnický (ANO).

„Stát musí myslet dál než za horizont rozpočtu příštího roku,“ uvedl Stropnický. Resort podle něj potřebuje „racionální garanci růstu“. Plánuje například nákupy vrtulníků, radarů nebo spojovací techniky, což trvá často i více než dva roky. „Vrtulníky musíme nyní rozjet, abychom je mohli v roce 2017 a 2018 platit,“ uvedl Stropnický.

Ministerstvo už má za sebou první jednání s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Ten podle Stropnického počítá s tím, že 800 až 900 milionů navíc půjde na nové rekruty. Česká armáda chce přibrat v příštím roce asi 1800 vojáků. Nyní je její stav zhruba 21 tisíc mužů. Měla by jich ale mít asi o šest tisíc více.

„Suma na rekruty je číslo jedna v seznamu požadavků, ministr Babiš to nerozporoval. Je to částka, s kterou určitě můžeme počítat, ten podstav je netolerovatelný, je to hrozné dědictví,“ uvedl dnes Stropnický.

Ministerstvo loni hospodařilo se schváleným rozpočtem téměř 42 miliard korun, podle odborníků by potřebovalo nejméně 50 miliard. Vládní koalice se již dříve dohodla na tom, že armádní rozpočet bude v následujících letech postupně růst až na 1,4 hrubého domácího produktu (HDP). Při vstupu do NATO se Česko zavázalo platit na armádu dvě procenta HDP, v současnosti to je pouze jedno procento.

Podle Stropnického je rozpočet nasměrovaný tak, že každoročně vzroste o 2,5 miliardy korun. Tímto tempem se ale prý na 1,4 procenta HDP v roce 2020 nedostane. Další jednání s ministerstvem financí obranu čekají v srpnu. Podle náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře se bude řešit právě i rozpočtový výhled na další roky.