Armáda letos nabere dva tisíce nových lidí

Armáda ČR

Armáda ČR Zdroj: Zdeněk Matyáš

Armáda ČR
Armáda ČR
Josef Bečvář
Ministr obrany Martin Stropnický a náčelní generálního štábu Josef Bečvář
Náčelník generálního štábu Armády ČR generálporučík Ing. Josef Bečvář.
6
Fotogalerie

Armádě se letos podaří splnit plán náboru a přijmout 2000 nových lidí. Novinářům to dnes řekl náčelník generálního štábu Armády ČR Josef Bečvář po setkání s předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem. Debata se podle něj týkala nejen naplňování stavů, ale i konkrétních modernizačních projektů.

"V loňském roce jsme splnili rekrutační cíl: fyzicky přišlo do armády přes 1000 vojáků," řekl Bečvář. Příští týden nastoupí do Vyškova 660 rekrutů, uvedl. "Myslím si, že toto tempo pro letošní rok udržíme a že se nám podaří zhruba těch 2000 rekrutů přivést do resortu ministerstva obrany, nejenom do armády," dodal.

Začátkem letošního roku měla ČR 23.184 profesionálních vojáků. Vedení ministerstva obrany a armády by časem chtělo zvýšit tabulkové stavy kvůli bezpečnostní situaci na více než 30.000 lidí.

Hamáček připomněl, že Sněmovna schválila několik zákonů týkajících se armády. "Schválili jsme celou řadu změn branné legislativy a věřím, že to byly změny k lepšímu," řekl. Zástupci armády podle něj uvedli, že v praxi s těmito změnami v zákonech nejsou problémy. Praxe především v oblasti aktivních záloh však podle něj bude vyžadovat změny.

Bečvář dále řekl, že nákup vrtulníků pro armádu pokračuje a nyní je vyhodnocován marketingový průzkum. "Řekněme, že známe techniku, která by mohla přijít do Armády ČR. Na druhé straně ještě nemáme tolik informací, abychom mohli říct, že se jedná o tento a tento typ. V nejbližších týdnech oslovíme ty společnosti, které by připadaly v úvahu, abychom získali více informací a mohli potom připravit validní materiál, který opravdu odpoví na naše požadavky," dodal náčelník generálního štábu.

Zakázka se týká nákupu 12 víceúčelových vrtulníků, které mají nahradit dosluhující ruské stroje Mi-24/35. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) začátkem roku řekl, že chce, aby ještě současná vláda nákup vrtulníků schválila. Úřad na to vyčlenil šest miliard korun.