Jaký tank pořídí armáda? Ve hře jsou modernizované americké pattony

M60 Sabra ve verzi Mk.2

M60 Sabra ve verzi Mk.2 Zdroj: Natan Flayer

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
8
Fotogalerie

Debaty o přezbrojení tankových praporů, které Bílá kniha o obraně předpokládá po roce 2020, znovu rozvířil polský odborný magazín Defence24. Ten zmiňuje v souvislosti s Armádou České republiky možnost pořízení Izraelci modernizovaných amerických tanků M60 Sabra. 

Armáda České republiky v současné době aktivně provozuje 30 modernizovaných tanků T-72M4 CZ, na západě známých jako T-72CZ. Dalších několik desítek nemodernizovaných T-72/M/M1 ještě ze ZTS Martin pak má ve skladech jako výcvikovou a mobilizační zálohu.

Vývoj českého tankového vojska byl v posledních letech esencí všeho negativního, co potkalo naše ozbrojené síly v průběhu transformace.

Podle pařížské Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě může Česká republika po rozdělení Československa vlastnit 957 bojových tanků. Naše armáda, roky budovaná uvnitř Varšavské smlouvy s důrazem na těžkou techniku, tak musela po ratifikaci smlouvy zničit stovky strojů, zejména typu T-55 různých verzí.

V polovině 90. let se pak politické vedení státu rozhodlo nevyužít zahraničních modernizačních balíčků řady T-72 a s využitím zkušeností domácího průmyslu připravit početně symbolickou, ale přesto kontroverzní modernizaci T-72M4 CZ.

Kdo sleduje účast tanků T-72M4 CZ na veřejných akcích, nemohl přehlédnout jejich výraznou opotřebovanost, která v kombinaci s ne zcela dokončeným modernizačním procesem vede k výraznému snižování bojové hodnoty jediné jednotky, která je těmito stroji vybavena, 73. tankového praporu z Přáslavic.

Na tuto skutečnost reaguje mimo jiné poslední verze Bílé knihy o obraně, která předpokládá přezbrojení našich obrněných jednotek v horizontu let 2020-2025, což je z hlediska vojenského akvizičního plánování zanedlouho.

Před lety ministerstvo obrany uvažovalo o vývoji vlastního tanku, nicméně později naše plánovače dostihla ekonomická realita a také zkušenosti polské armády, která se o nový vlastní MBT pokoušela neúspěšně hned několikrát (připomeňme například ambiciózní, ale zrušený projekt Goryl).

Mezi politiky i odbornou veřejností tak panuje shoda, že přezbrojení našich obrněných jednotek musí proběhnout akvizicí zahraničního typu.

Tomuto zajímavému tématu se v poslední době opakovaně věnoval polský odborný magazín Defence24 a ve svém posledním článku se zaměřil hlavně na rozhovor, který před časem poskytl médiím zástupce izraelských státních zbrojovek IMI a IAI v České republice, David Bohbot.

Bohbot České republice nabízí variantu pořízení amerických tanků M60A3, modernizovaných Izraelci na verzi M60 Sabra. Jde o „ty“ modernizované Pattony, které před lety pořídila a vcelku úspěšně provozuje turecká armáda jako M60T.

Podle zástupce IMI zatím kontakty s českým ministerstvem obrany v této věci navázány nebyly, nicméně v případě vypsání výběrového řízení hodlají Izraelci místo tanků Merkava, které také vyrábějí, nabídnout Armádě České republiky primárně právě modernizované americké pattony.

Pokračování článku čtěte zde >>>

Autorem textu je portál VTM.cz