Babák založil stranu Republika. Chce bojovat proti pozitivní diskriminaci

Michal Babák, Věci veřejné

Michal Babák, Věci veřejné Zdroj: ctk

V Praze vznikla nová pravicová strana Republika, která se hodlá letos zúčastnit komunálních, senátních i evropských voleb. Má zatím 110 členů a z pozice předsedy, respektive prvního místopředsedy ji vedou bývalí poslanci Věcí veřejných Otto Chaloupka a Michal Babák.

Delegáti zvolili i další tři řadové místopředsedy, a to Antonína Cekotu ze Zlínského kraje, Františka Frolu z Královéhradeckého kraje a Radku Sitarovou z Jihomoravského kraje.

„Chceme podporovat schopné a pracovité lidi, kteří jsou ochotni převzít odpovědnost za sebe a za svou zemi. Zároveň se neotočíme zády vůči seniorům a zdravotně postiženým, kteří naší pomoc potřebují,“ uvedl Chaloupka.

Babák mimo jiné dodal, že v ČR „dřímá obrovský problém, který se jmenuje nepřizpůsobiví“, Republika bude podle něj „bojovat proti pozitivní diskriminaci“. Hodlá také například podporovat malé a střední podnikatele a vymahatelnost práva.

Věci veřejné už nejsou po loňských předčasných volbách parlamentní stranou. Samostatně VV ani nekandidovaly. Někteří členové VV šli do voleb společně s hnutím Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

Po volbách v roce 2010 byly VV, provázené několika skandály, nejprve součástí vládní koalice. Později se ale strana rozštěpila a vládní koalici dál podporovali jen někteří její bývalí členové vedení Karolínou Peake a sdružení v nové straně LIDEM.

Nynější předseda Republiky Chaloupka a jeho bývalý poslanecký asistent Vratislav Vařejka čelili obžalobě z korupce, soud ale oba obžaloby zprostil. O Bábákovi média referovala mimo jiné v souvislosti s konfliktem v pražském baru, při němž tehdejší poslanec VV přišel o přední zuby. Jaroslav Háša, který kvůli pranici čelí obvinění z ublížení na zdraví, tvrdí, že ho politik napadl, Babák trvá na tom, že za útokem stál Háša. Případ projednává Obvodní soud pro Prahu 1.