Babiš chce upevňovat pozici, Sobotka chválí počet kandidátů

Andrej Babiš u voleb s manželkou

Andrej Babiš u voleb s manželkou Zdroj: CTK

Předseda ANO Andrej Babiš doufá, že jeho hnutí v současných komunálních a senátních volbách potvrdí svou pozici na české politické scéně. Řekl to poté, co odevzdal svůj hlas v domovských Průhonicích u Prahy. Jeho koaliční partner a předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) zase pochválil rekordní počet kandidátů v letošních volbách.

Vládní ANO chce podle svého šéfa uspět jak v obecních volbách, tak v Senátu. Velkou výzvou je podle Babiše především Praha, kde vidí jako hlavního soupeře TOP 09.

„Pro naše hnutí je to vlastně výzva a doufám, že potvrdíme naši pozici, že jsme stabilní součástí české politické scény. Je to další souboj s tradičními politickými stranami,“ uvedl Babiš.

Nechtěl říct, co by považoval za úspěch. „Pro nás to je souboj v Praze s topkou, zbytek je souboj s ČSSD. I když ČSSD má v Senátu tradičně silné osobnosti, takže tam to bude těžší, ale v městech si věříme,“ uvedl vicepremiér a ministr financí. Na dotaz, zda věří v obsazení postu primátora v některém z měst, Babiš řekl: „Neznamená, že když někdo vyhraje, že bude mít primátora a že bude mít zásadní vliv.“

Předseda ANO uvedl, že je rád, že už předvolební kampaň skončila. Nynější volby označil za nejnáročnější, protože se kampani nemohl jako před loňskými sněmovními volbami kvůli vládnímu angažmá věnovat na plný úvazek.

Posílíme, doufá Bělobrádek

V posílení pozice strany doufá i vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Volební účast by se podle něj v obecních volbách mohla pohybovat mezi 40 až 50 procenty. Bělobrádek to v pátek řekl v Náchodě, kde na třetím příčce lidovecké kandidátky usiluje o znovuzvolení do městského zastupitelstva.

Pavěl Bělobrádek u volebPavěl Bělobrádek u voleb | CTKPavel Bělobrádek doufá v posílení pozice strany (foto ČTK)

„V komunálních volbách jsme postavili zhruba o 600 kandidátů méně, ale jsou to malé vesnice. Naopak jsme postavili poměrně silné kandidátky ve větších městech a já bych byl velmi rád, kdybychom se vrátili do těch magistrátů, kde jsme vypadli, ať už jde o Prahu či Budějovice nebo Plzeň,“ řekl Bělobrádek, který k volební urně přišel se svým malým synem.

„Chtěli bychom posílit, postavili jsme velmi zajímavé lidi. Ať už v barvách KDU-ČSL nebo koaličně,“ řekl Bělobrádek, který přiznal, že zvažoval své další působení v náchodském zastupitelstvu, nakonec se rozhodl znovu kandidovat. „Já na zastupitelstva chodím poměrně pravidelně a snažíme se Náchodu pomáhat,“ řekl Bělobrádek.

V České republice voliči od 14:00 rozhodují o složení radnic, na třetině území země vybírají také senátory. O 27 křesel v Senátu se uchází 242 kandidátů, na jeden mandát tak připadá v průměru devět adeptů. Obecními zastupiteli by chtělo být 234 tisíc lidí, na jedno místo na radnici tak připadají tři až čtyři uchazeči.

Sobotka: Pojďte k volbám

Premiér zase nabádá občany, aby přišli k volbám. Podle něj mohou rozhodovat o tom, co se bude dít v jejich bezprostřední blízkosti. Sobotka by si přál volební účast přes 50 procent.

Bohuslav Sobotka u volebBohuslav Sobotka u voleb | CTKBohuslav Sobotka láká voliče k volbám (foto ČTK)

„Volby jsou atraktivní a já doufám, že to přitáhne velké množství občanů. Občané mohou rozhodovat o věcech kolem sebe, ať už jsou to školky, zdravotnictví nebo doprava,“ řekl premiér a předseda ČSSD ve Slavkově u Brna, kde volil.

Sobotka vítá, že kandiduje rekordní počet kandidátů. „Je dobře, že je demokracie živá a lidé mají zájem kandidovat. Je už dále na občanech, aby si vybrali kandidáty, kteří reprezentují jejich zájmy,“ dodal.

Předseda vlády by byl rád, kdyby současní primátoři za ČSSD byli znovu zvoleni do čela velkých měst. „Chceme obhájit Brno a Ostravu a také získat co nejlepší pozici v Praze. Také máme velké šance v Olomouci a Plzni,“ řekl Sobotka.

V 27 senátních volebních obvodech by rád uspěl alespoň ve třetině z nich. „Kdybychom získali devět senátorských křesel, odpovídalo by to naší síle na politické scéně,“ doplnil předseda sociálních demokratů.

Schwarzenberg: Malé strany rozdrobí podporu větším stranám

Na výsledek voleb mohou mít podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga značný vliv nová hnutí a strany, které nedávno vznikly. I když nebudou mít dostatečnou podporu, mohou hlasy voličů rozdrobit. Schwarzenberg dnes odpoledne odevzdal svůj hlas v obecních i senátních volbách v domovské Sýkořici. Pro TOP 09 bude podle jejího předsedy důležité především udržet si vliv v obcích.

Podle Schwarzenberga jsou nynější volby výjimečné velkým množstvím kandidátů a kandidátek po celé republice. Například v Praze postavilo kandidátku rekordních 31 uskupení. „Když by každý z těch skupin měl dvě tři procenta, tak může celý výsledek změnit. Nikdo neví, jaký ten výsledek bude,“ řekl Schwarzenberg. Přesto si myslí, že jeho strana v těchto volbách příliš tratit nebude.

Piráti: Zapište se do strany a kandidujte příště sami

Česká pirátská strana využila volby k náboru nových členů. „Pirátům“ prý často zklamaní lidé psali, že v jejich obci strana nekandiduje. Tento fakt mají zklamaní jednotlivci příště změnit tím, že vstoupí do strany a příště budou kandidovat a ve své obci volit sami sebe.

Zeman: Výsledky komunálních voleb se ve "velké" politice moc neodrazí

Komunální a senátní volby se podle prezidenta Miloše Zemana ve velké politice příliš neodrazí, ale posílí, nebo naopak zeslabí sebevědomí některých stran. Prezident to řekl poté, co v Praze odevzdal svůj hlas v podzimním klání.

„Myslím si, že příliš ne, i když to samozřejmě posílí sebevědomí některých stran a hnutí, a u jiných to naopak zeslabí, ale tady nejsme ve Francii, kde prezident po komunálních volbách vyměnil vládu,“ poznamenal Zeman k dopadům voleb na „velkou politiku“.

Vyslovil se také pro to, aby se lidé hlasování zúčastnili. Sám účast v prvním kole senátních voleb odhadl na 20 procent, v komunálních pak na 50 procent.

V České republice se v pátek a v sobotu konají volby do zastupitelstev měst a obcí a také do třetiny Senátu. V Jihomoravském kraji budou lidé vybírat senátory v Brně, Vyškově a Znojmě.