Babiš chce získat větší vliv na Kongresové centrum Praha

Kongresové centrum Praha

Kongresové centrum Praha Zdroj: Jan Rasch, Repro Strategie

Ministr financí Andrej Babiš chce více zasahovat do hospodaření Kongresového centra Praha (KCP). Po pražském magistrátu žádá změnu akcionářské smlouvy mezi Českou republikou a hlavním městem, která by znamenala přesun kompetencí z Prahy na stát. Město by tak fakticky ztratilo nad KCP vládu.

Ministerstvo požaduje například snížení počtu členů dozorčí rady či větší pravomoci pro valnou hromadu firmy a dozorčí radu. Valná hromada by rozhodovala o finančních transakcích a smlouvách, které by přesahovaly za období jednoho roku částku 20 milionů korun, u transakcí nad 10 milionů korun by představenstvo muselo získat souhlas dozorčí rady.

O požadavcích ministra financí budou ve čtvrtek jednat pražští zastupitelé. Náměstek primátora Václav Novotný (TOP 09) serveru E15.cz sdělil, že zastupitelům z návrhů úřadu doporučí přijmout pouze snížení počtu členů dozorčí rady. Stát by měl v dozorčí radě dva členy, město jednoho. V současnosti je poměr čtyři místa pro stát dvě místa pro Prahu.

Změny město oslabují

Valná hromada by také měla mít například podle ministra Babiše na starosti schvalování strategie podnikatelské činnosti a ročních obchodních a finančních plánů. „Změny, které navrhuje ministr Babiš, oslabují postavení města. Rozšiřují pravomoci valné hromady a omezují rozhodování představenstva firmy. Je to také v rozporu s rozhodnutími Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ uvedl Novotný.

Ministerstvo financí podle mluvčího Radka Ležatky navrhlo Praze změnu akcionářské smlouvy s cílem posílení kontrolních, dozorových pravomocí dozorčí rady a současně vyhrazení určitých otázek, a to zejména z hlediska finančního objemu, valné hromadě společnosti. „Návrh MF je podle našeho názoru plně v souladu se stanovisky ÚOHS ke vstupu České republiky do KCP,“ konstatoval Ležatka.

Stát do KCP vstoupil kvůli dluhům centra jako další akcionář v prosinci loňského roku. Byl ručitelem peněz, které si KCP před 13 lety půjčilo na rekonstrukci kvůli zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světového banky. Asi polovinu ze čtyřmiliardové půjčky firma sama splatila. Dvě miliardy nakonec zaplatil stát.

V současnosti má podíl na základním kapitálu 54,4 procenta a hlavní město 45,6 procenta. Akcionářskou smlouvu mezi Prahou a státem tehdy uzavíral bývalý ministr financí Jan Fischer.

Změna kontroly

Město uzavření smlouvy podle Novotného řešilo i s ÚOHS, zda se nejedná o nedovolenou veřejnou podporu. ÚOHS souhlasil s tím, že se o hospodaření centra postará Praha. „Navrhované změny jsou v rozporu s původní argumentací,“ uvedl Novotný.

Dodal, že pokud by byly některé pravomoci představenstva úpravou akcionářské smlouvy nebo stanov KCP přesunuty na valnou hromadu nebo dozorčí radu, mohlo by dojít ke změně výkonu kontroly nad KCP. To by musel podle náměstka primátora opět posuzovat ÚOHS a Evropská komise.