Babiš dělá naschvály ministru vnitra, nechce mu dát miliardy navíc

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš Zdroj: CTK

Spor mezi šéfem ANO a ministrem vnitra o reorganizaci policie zasáhl i do přípravy státního rozpočtu na příští rok. Milan Chovanec požaduje na boj s terorismem navíc tři miliardy, Andrej Babiš mu je nechce dát.

Vlivný sociální demokrat, ministr vnitra Milan Chovanec, je jeden z mála ministrů Sobotkovy vlády, který narazil s požadavkem na navýšení financí pro rozpočtovou kapitolu rezortu na příští rok. Po ministru financí požaduje navíc tři miliardy, aby mohl rozšířit řady policistů a efektivně bojovat proti terorismu.

Zatím neuspěl, Andrej Babiš tvrdí, že vnitro má dostatek financí. „Rezort má ve svém rozpočtu rezervy. Letos dostali 1,38 miliardy korun na migraci a vyčerpali z nich pouze 340 milionů,“ uvedl.

Chovancův požadavek považuje za populistické prohlášení, neboť se nedomnívá, že zvýšením počtu policistů v ulicích se dá bojovat proti terorismu. „Proti terorismu se má bojovat přes rozvědky, přes tajné služby,“ soudí Babiš.

Šéf vnitra oponuje tím, že peníze mají jít zejména na technické vybavení. „Opravdu budeme vést ohledně terorismu politické boje uvnitř vlády? Snaha oslabit policii je pro ANO zjevně tou největší prioritou!“ reagoval Chovanec na slova vicepremiéra na Twitteru. Správce státní pokladny v pátek o rozpočtu na rok 2017 jednal s dalšími ministry a také se šéfy některých státních organizací.

Posílení svých kapitol si vesměs vyjednali, zatím největší rozdíl mezi chtěným a slíbeným zůstává u rezortu dopravy. Ministr Dan Ťok (ANO) sice dostal příslib dvou miliard a další dvě se budou hledat, chybějí ale peníze pro Státní fond dopravní infrastruktury: „Fond potřebuje navíc tři miliardy korun, aby mohlo být zahájeno deset projektů, na které Česko dostalo výjimku od EU,“ uvedl.

Ministerstvo zahraničí získalo 200 milionů korun na posílení ekonomické diplomacie, což je podle ministra Lubomíra Zaorálka potřeba hlavně v Izraeli, Švýcarsku, USA či na Blízkém východě. Částečně se svými požadavky uspěli i šéfové Státní správy hmotných rezerv, generální inspekce a další.

Jednání budou dál pokračovat od poloviny srpna poté, co se Babiš vrátí z dovolené. O přípravě státního rozpočtu na rok 2017 informoval ministr financí na konci minulého týdne také prezidenta republiky Miloše Zemana a guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka.

Státní rozpočet je v přebytku
Ke konci července bude státní rozpočet v přebytku 73 až 75 miliard korun. Loni byl ve stejné době státní rozpočet v přebytku 25,7 miliardy korun. Na schůzce odborné skupiny prezidenta Miloše Zemana o státním rozpočtu o tom informoval ministr financí Andrej Babiš (ANO). „V historii naší země ještě nikdy takový přebytek ke konci července nebyl,“ uvedl Babiš. Meziroční zlepšení rozpočtu připisuje lepšímu výběru peněz do veřejných rozpočtů, proti loňsku se podle něj vybralo o 33 miliard korun víc. Z toho deset miliard připadá na daň z přidané hodnoty, kde za zvýšením stojí zavedení kontrolního hlášení, sdělil dále Babiš.

Ministři u Babiše vyjednávali více peněz pro své rezorty