Babiš: Nesoulad mých příjmů vychází z odlišnosti dokumentů

Andrej Babiš, sněm ANO

Andrej Babiš, sněm ANO Zdroj: anna Vacková

Andrej Babiš, sněm ANO
Andrej Babiš, sněm ANO
Andrej Babiš, sněm ANO
Andrej Babiš, sněm ANO
Andrej Babiš, sněm ANO
17
Fotogalerie

Nesoulad mezi údaji, které ministr financí Andrej Babiš (ANO) napsal do oznámení o příjmech, a mezi těmi, jež zveřejnil v prověrce svých příjmů, vyplývá podle něj z podstaty a odlišného účelu obou dokumentů. Čísla uváděná v majetkovém přiznání už z principu nemohou odpovídat údajům z prověrky, která zahrnuje i data z daňových přiznání, uvedl Babiš v dopise, který dnes zveřejnil na svém Twitteru.

Rozdílem mezi údaji v obou dokumentech se bude dnes zabývat sněmovní mandátový a imunitní výbor. Na výbor se kvůli nesrovnalostem obrátil šéf sněmovního kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM). Výbor nemá možnost ukládat sankce, ale záležitost by mohl předat k přestupkovému řízení úřadu v místě Babišova trvalého bydliště.

Babiš v březnu zveřejnil zprávy auditorských firem EY a PwC, které potvrdily, že jeho zdaněné i dani nepodléhající příjmy od roku 1996 dosáhly 2,4 miliardy korun, a stačily tak na nákup dluhopisů Agrofertu za zhruba 1,5 miliardy korun. Média upozornila na nesoulad obsažených informací s údaji z majetkových přiznání. Babiš ho vysvětlil tím, že v přiznáních byly hrubé příjmy místo čistých.

S Babišem je spojená i kauza Čapí hnízdo:

Nyní v dopise kromě toho vysvětluje, že v přiznání se uvádějí veškeré příjmy včetně těch, které se nezahrnují do daňového přiznání, například příjmy osvobozené od daně, příjmy podléhající srážkové dani, zahraniční příjmy vyňaté ze zdanění či přijaté splátky jistin úvěrů a půjček.

Naopak součástí základu daně z příjmu jsou částky, které ve skutečnosti reálným peněžitým příjmem nebo majetkovou výhodou nejsou, což vychází z principu superhrubé mzdy, uvedl vicepremiér. "Na rozdíl od daňového přiznání se do čestného prohlášení také neuvádějí příjmy z titulu výkonu funkce veřejného funkcionáře," napsal Babiš.

Dalším rozdílem může být podle něj skutečnost, že v majetkovém prohlášení se uvádějí obdržené částky příjmů, daňová legislativa umožňuje u některých druhů příjmů snížit základ daně o související výdaje, například příjmy z pronájmu nemovitostí či příjmy z prodeje majetku. "Z výše uvedeného vyplývá, že čísla uvádění v obou dokumentech z principu ani korespondovat nemohou," dodal ministr financí.

Koníček už dříve řekl, že ani v případě, že by šlo u Babiše o hrubé, nikoliv čisté příjmy, čísla nesedí. Mandátový výbor bude podle své předsedkyně Miroslavy Němcové (ODS) rozhodovat, zda je rozpor tak průkazný, že by měl věc předat k přestupkovému řízení. Takový postup chce navrhovat místopředseda výboru Martin Plíšek (TOP 09).

Úřad by pak mohl uložit podle zákona o střetu zájmů až padesátitisícovou pokutu. Babiš, který bydlí ve středočeských Průhonicích, disponuje podle aktuálního žebříčku časopisu Forbes jměním ve výši 85 miliard korun.

Babiš na Twitteru také vyjádřil přání, aby výbor řešil i příjmy jeho politických konkurentů Bohuslava Sobotky z ČSSD a Miroslava Kalouska z TOP 09. "Doufám, že na svém přištím zasedání bude výbor řešit i daňová přiznání Sobotky a Kalouska za posledních 20 let, a jak a za co nakoupili byty," uvedl šéf ANO.