Babiš: Opatření proti daňovým únikům mohou přinést více než 27 miliard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/KEYSTONE/GAETAN BALLY

Nová opatření v boji proti daňovým únikům by v Česku mohla přispět ke zvýšení daňových příjmů státu o miliardu eur (27,5 miliardy korun). Prohlásil to český ministr financí Andrej Babiš. Prohlásil rovněž, že realizaci velkých státem financovaných projektů brzdí stávající zákony a byrokracie.

„Je tam prostor ve výběru daní novými systémy až miliarda eur. (…) Při karuselových podvodech přicházíme o velké peníze. Česká republika tam potenciálně přichází až o 3,5 miliardy eur,“ prohlásil Babiš na Slovensku, kde se zúčastnil investiční konference Tatra summit. Upozornil tím na podvody s daní z přidané hodnoty, které vznikají tak, že obchodník koupí zboží v jednom z členských států Evropské unie bez DPH a prodá je v jiném státně včetně DPH, aniž by tuto daň odvedl.

Sněmovna minulý týden schválila novelu zákona o dani z přidané hodnoty (DPH), jejímž cílem je zejména zamezit daňovým únikům. Zavádí například tzv. kontrolní výkaz, který budou muset posílat plátci DPH finančním úřadům od přespříštího roku.

Další novinkou v novele, kterou musí ještě posoudit Senát, je rozšíření režimu přenesení daňové povinnosti na odběratele služeb a zboží, tzv. reverse charge, i na další komodity. V případě poskytnutí služeb nebo dodání zboží by tak nepřiznával DPH prodejce, ale odběratel.

Slovensko si daně hlídá

Vícero opatření v boji proti daňovým únikům už v minulosti zavedlo Slovensko. Tamní úřady si pochvalují například zavedení kontrolních výkazů DPH, které umožňují finanční správě křížově kontrolovat transakce mezi plátci DPH. Tato kontrola má omezit podvody u této daně, která tvoří největší část daňových příjmů státu.

„Slovensko prošlo dvěma lety úspěšného boje s daňovými úniky, který se odrazil ve státní kase. Z toho mám já coby ministr financí radost,“ doplnil Kažimír.

Musíme překonat byrokracii, uvedl také Babiš

Babiš u příležitosti investiční konference také řekl, že Česko při realizaci velkých investičních projektů brzdí byrokracie, jakož i stávající zákon o veřejných zakázkách nebo pravidla posuzování vlivu projektů na životní prostředí. „Máme peníze, máme projekty, akorát musíme překonat byrokracii, legislativu a zábrany toho, jak celkově funguje stát,“ poznamenal Babiš.

Za důležitý zdroj financování označil ministr také projekty veřejně-soukromého partnerství (PPP), u kterých soukromá firma realizuje veřejně prospěšnou investici a stát ji pak tomuto podniku postupně splácí.