Babiš požádal o policejní ochranu. Zřejmě ji dostane

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Glos Hynek / Euro

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš požádal tento týden o policejní ochranu kvůli nebezpečí, které mu prý hrozí. Řekl to novinářům ve Sněmovně a potvrdil tak informaci deníku Právo. Babiš zatím neví, jestli ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) žádosti vyhoví. Pokud ano, zváží, jestli ji přijme. Ještě totiž nezná přesně režim policejní ochrany. Chovanec řekl, že Babiš policejní ochranu velmi pravděpodobně dostane.

„Stát je připraven mu pomoct. Je to vicepremiér české vlády, pokud má problémy, tak mu pomůžeme,“ uvedl ministr vnitra. Předpokládá, že krátkodobě bude ochrana nasazena určitě a zhruba po měsíci by se vyhodnotilo, zda je potřeba pokračovat.

„Já jsem požádal o ochranku, protože jsou další případy, kde mi hrozí nebezpečí. Nechtěl bych to moc rozvádět. Je to opakovaná snaha usilovat o moje zdraví,“ uvedl Babiš, který prý žádost podepsal v úterý. „Je zvláštní, že ministr financí nemá ze zákona ochranku, protože asi je vždy nejvíc ohrožen, hlavně když má agendu hazardu nebo daní,“ poznamenal s tím, že se v těchto oblastech děje řada podvodů.

O tom, že si požádá o policejní ochranu, prý Babiš dlouho přemýšlel. Nyní je podle něj na Chovancovi, zda mu vyhoví. „Ještě není nikde napsané, že to budu akceptovat, protože já neznám úplně ten režim,“ řekl také. Toho, že by policejní ochrana mohla omezit jeho kontakt s veřejností, se nebojí.

Je pravda, že albánská mafie chtěla přepadnout můj dům

Chovanec řekl, že Babišovi bude na 99 procent vyhověno. Později dodal, že krátkodobou ochranu by měl dostat určitě. Ministr financí podle Chovance ještě musí upřesnit, jaké riziko vidí a jestli chce policejní ochranu jen pro sebe, nebo i pro svou rodinu. O ochranku ho prý požádal Babiš dopisem. „Já jsem okamžitě dal signál policejním specialistům z ochranné služby, panu plukovníkovi (Jiřímu) Komorousovi,“ dodal. Na schůzce s Komorousem a specialisty by měl Babiš říct, v čem je spatřována hrozba. Chovanec se domnívá, že Babiš má nyní svou vlastní ochranku a chce ji rozšířit.

Pokud jde o konkrétní ohrožení, zmínil Babiš dva případy. „Je pravda, že albánská mafie chtěla přepadnout můj dům, že jsem měl ochranu policie, že u nás bydleli,“ uvedl. Policie podle něj postupovala velmi profesionálně. Ministr financí připomněl také dopis s jedem, který mu byl v minulosti odeslán.

Ochranku neměl Kalousek ani Sobotka

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) řekl, že by Babiš ochranku dostat měl. „Protože by se taky mohlo stát, že nám bude úplně ukradený,“ konstatoval. Poznamenal také, že v době svého působení v ministerské funkci dostával a stále dostává mnoho výhrůžných dopisů, mailů a sms nebo i patrony v obálce.

Ministři vnitra mu prý aktivně ochranku nabízeli, nikdy ji ale nechtěl. „Měl jsem pocit, že to jsou výhrůžky zbabělců, kteří k ničemu takovému nesáhnou,“ řekl Kalousek. V případě, že by se k nějaké akci rozhodl profesionál, ochranka nepomůže, soudí.

Ochranku nevyužíval ani premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v době, kdy byl čtyři roky ministrem financí, uvedl mluvčí vlády Martin Ayrer, i když podle něj řešil stejně kontroverzní témata jako současný ministr Babiš. „Vyhodnocení žádosti ministra financí o poskytnutí policejní ochrany je plně v kompetenci příslušných orgánů, které musí posoudit bezpečnostní rizika a možný stupeň ohrožení,“ dodal mluvčí.