Babiš rozdával: ministři si celkem řekli o dalších 16 miliard

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Výdaje státního rozpočtu v příštím roce by se na základě požadavků jednotlivých ministerstev měly zvýšit o 16 miliard korun. Deficit rozpočtu má zůstat 100 miliard korun. Vyšší příjmy mají obstarat lepší výběr daní a peníze ze státních firem.

Dnešní kolečko jednání na ministerstvu financí zahájil ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) a odešel podle svých slov polospokojen. Na příští rok žádal navýšení o více než pět miliard korun a dojednal 4,2 miliardy. Z nich by měly dvě miliardy připadnout na platy učitelů, nepedagogičtí pracovníci pak získají půl miliardy. Až 400 milionů korun resort dostal na větší počet žáků, asistenty, psychology a pomůcky ve školách. Chládek další požadavky na ministerstvo financí už vznášet nebude.

Chovanec chce zvýšit platy o pět procent

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) si dnešní schůzku s Babišem ještě do konce prázdnin zopakuje. Chovanec požadoval navýšení rozpočtu o tři miliardy korun. Aby je dostal, musí jeho resort splnit několik podmínek, které se týkají úspor nebo prodeje nepotřebného majetku. Chovanec žádá peníze na zvýšení platů policistů a hasičů o pět procent, na to prý ale Babiš musí nalézt ještě zhruba miliardu korun. Část peněz by měla jít také do nákupu nového vybavení bezpečnostních složek, jako například na policejní auta.

Téměř miliardové navýšení resortního rozpočtu si dnes vyjednalo ministerstvo dopravy. Peníze půjdou na pokrytí inflace u regionální či dálkové železniční dopravy, kompenzace studentských a dalších slev dopravcům, dále na správní agendy a výdaje spojené s činností Evropské kosmické agentury (ESA), uvedl ministr Antonín Prachař.

Ministerstvo spravedlnosti bude mít rozpočet stejný jako letos, a to zhruba 22 miliard korun. Ministryně spravedlnosti Helena Válková u ministra financí Andreje Babiše vyjednala navýšení o 1,5 miliardy. Zatím to ale nestačí na zvýšení platů ozbrojených složek resortu, jak Válková plánovala. S Babišem proto bude jednat znovu.

Zahraničí dostane kompenzaci za slabou korunu

Své požadavky jednotliví ministři předkládali i v minulých dnech. Ministerstvo zahraničí dostane příští rok tolik peněz, aby se resortu kompenzoval růst výdajů způsobený oslabením koruny. Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) si podobně jako Chovanec schůzku zopakuje. Už nyní má slíbeno zvýšení rozpočtu z 8,9 miliardy na 10,74 miliardy korun. Jeho cílem je ale 11,2 miliardy korun. V pondělí své požadavky obhajovali také ministři zemědělství a průmyslu.

Ministerstvo práce už získalo do své pokladny na příští rok 3,3 miliardy korun navíc na provoz, platy v sociálních službách či pomoc dětem. S ministerstvem ale chce ještě vyjednávat o prostředcích na investice. Požadovanou částku vyčíslilo na 1,5 miliardy.

Ve středu se na jednání s náměstkem ministra financí Janem Gregorem chystají zástupci vědy. Akademie věd ČR bude požadovat čtvrt miliardy korun navíc a Technologická agentura ČR půl miliardy. Babiš už minulý týden výzkumu přislíbil 900 milionů korun, požadavky ale budou mít i univerzity a Grantová agentura ČR. Jak dnes řekla ČTK předsedkyně Technologické agentury Rut Bízková, rozpočet na vědu by potřeboval navýšit až o 1,5 miliardy korun.