Babiš s rodinou poprvé na výslechu. Kriminalista Nevtípil je zpovídal kvůli kauze Čapího hnízda

Andrej Babiš s manželkou na inauguraci Miloše Zemana

Andrej Babiš s manželkou na inauguraci Miloše Zemana Zdroj: ČTK

Vysmátá fotka z vládního speciálu. Při cestě do Finska vzal Babiš poprvé v premiérské roli Moniku s sebou.
Andrej Babiš vzal na oficiální návštěvu Finska i svou manželku Moniku.
Andrej Babiš vzal na oficiální návštěvu Finska i svou manželku Moniku.
4
Fotogalerie

Premiér Andrej Babiš (ANO) poprvé vypovídal ve čtvrtek na policii jako obviněný v dotační kauze Čapí hnízdo. Policie v týdnu vyslechla i další obviněné, Babišovu manželku Moniku a dceru Adrianu Bobekovou, píše Právo. Obhájce rodiny se k tomu nevyjádřil. Policie stíhá premiéra a šest lidí pro podezření z padesátimilionového dotačního podvodu. Za to Babišovi hrozí až deset let vězení.

Premiéra s rodinou vyslýchal vyšetřovatel v kauze Pavel Nevtípil, informuje deník. Babiš byl na oficiálním výslechu vůbec poprvé, přestože ho sněmovna vydala k trestnímu stíhání před pěti měsíci. V minulosti byl pouze na policie podatávat vysvětlení. Babiš v minulosti několikrát zpochybnil důvěryhodnost Nevtípila, kriminalistovi nadřízení se ho však vždy zastali. Tentokrát se podle deníku odehrálo setkání bez vyostřených emocí.

Poprvé se na policii ukázala i Monika Babišová, která se v minulosti nedostavila k výslechu kvůli zdravotním potížím. Poprvé dorazila i Babišova dcera z prvního manželství Adriana Bobeková, která podobně jako Babišová vinu odmítla.

Policie podezřívá Babišovu rodinu a další osoby, že úmyslně vyjmuli původní společnost vlastnící Čapí hnízdo z koncernu Agrofert, aby dosáhla na evropskou dotaci pro malé a střední podniky. Po několika letech se farma vrátila zpět pod Agrofert a nyní ji vlastní dceřiná společnost Imoba. Celý holding Agrofert převedl Babiš loni do svěřenského fondu, aby vyhověl novému zákonu o střetu zájmů. Sám premiér celou kauzu několikrát v minulosti označil za „vylhanou“ a na „objednávku mafie“.