Babiš se prý správy státních firem nevzdá a hrozí rozpadem koalice

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Debata o převodu firem s majetkovou účastí státu ze správy ministerstva financí pod správu ministerstva průmyslu a obchodu je bezpředmětná, protože ministr financí Andrej Babiš (ANO) změnu odmítá, řekl vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Převod státních firem navrhla úpravou zákona už před rokem opoziční TOP 09. Babiš o záležitosti debatoval s poslanci ČSSD, kteří si ho pozvali na zasedání sněmovního klubu.

Většina frakce podle předsedy klubu ČSSD Romana Sklenáka soudí, že zakladatelskou funkci by měla mít odvětvová ministerstva. Dohoda v koalici ale není a Babiš názor sociálních demokratů nesdílí, řekl novinářům Sklenák.

Babiš by prý podporu návrhu TOP 09, která je ve Sněmovně se záporným stanoviskem kabinetu, pokládal za porušení koaliční smlouvy. „Nepřeju si rozpad koalice,“ řekl Bělobrádek, podle kterého je jasné, že se ministr financí nechce zbavit části svých pravomocí. „To se málokdy stává jednoduše,“ dodal předseda lidové strany.

Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že předloha TOP 09 je opoziční rétorikou na prověření pevnosti současné koalice. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek ji podle něho mohl prosadit, když byl ministrem financí.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) dal Babiš sociálním demokratům v této záležitosti tak trochu nůž na krk

Řešením by podle Bělobrádka mohlo být to, že do orgánů státních a polostátních firem by vysílala odborníky i jiná ministerstva, a navíc taky opozice. „Je to otázka, kterou se určitě budeme vážně zabývat, myslím, že by to mělo svou logiku,“ uvedl Bělobrádek. O takovém postupu hovořil i Sklenák. V minulosti bylo takové obsazování dozorčích rad prý běžné. Debata bude pokračovat, dodal Sklenák.

Stanovisko, že převod firem s majetkovou účastí státu pod ministerstvo průmyslu a obchodu by ohrozilo koalici, údajně Babiš zopakoval před poslanci ČSSD. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) dal Babiš sociálním demokratům v této záležitosti „tak trochu nůž na krk“. Faltýnek ale podotkl, že ji „takto vyhroceně nevnímá“. Neměly by se ale porušovat principy a pravidla, na nichž se koalice při svém vzniku dohodla.

ODS pokládá návrh TOP 09 za „docela logický“. „Je to jeden z pokusů, jak zmenšit střet zájmů Andreje Babiše,“ řekl novinářům předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Kalousek na adresu sociálních demokratů podotkl, že jsou připraveni bojovat proti oligarchizaci státu jen tam, kde s tím bude Babiš souhlasit.