Babiš: Válková odejde do konce měsíce, nahradit ji má Pelikán

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Rezignace ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) je už prakticky dohodnutá. České televizi to řekl její stranický šéf a ministr financí Andrej Babiš. Očekával přitom, že Válková svůj odchod oznámí již v pondělí. Na rezignaci jí dal čas do konce měsíce

„Je nemocná, takže jsme se nemohli potkat. Myslím si ale, že jsme na tom (její rezignaci) domluveni,“ řekl Babiš. „Myslím, že to není o odvolání, ale o tom, že ona sama dospěla k tomu názoru, že tu svoji misi splnila,“ dodal. Podle vicepremiéra je jediným možným nástupcem Válkové její náměstek Robert Pelikán.

Válková v pondělí o své rezignaci jednala s prezidentem Milošem Zemanem. „Samozřejmě jsem se dostala i k otázkám své rezignace,“ řekla novinářům na Hradě. Vyslechla si prý Zemanovy názory a bavili se o budoucnosti resortu spravedlnosti. „To je všechno, co vám k tomu teď mohu říct, protože nic jiného vám k tomu neřeknu,“ dodala.

Ministryně je podle svých slov z dění okolo své osoby znechucená. Dodala, že slíbila ve své funkci vydržet nejméně jeden rok a ten nedávno uplynul.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) považuje osud ministryně své vlády za vnitrostranickou záležitost hnutí ANO. „Já k tomu žádný komentář nemám. To je věc, kterou musí vyřešit ANO, je to problém hnutí ANO a je potřeba, aby si hnutí ANO ten problém vyřešilo,“ reagoval. Podobně se vyjádřil i vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „To je věc hnutí ANO, pana premiéra a pana prezidenta,“ uvedl pro ČTK.

Prezident Miloš Zeman očekává, že Válková rezignuje do 1. března. Jejího možného nástupce Pelikána hodlá hodnotit až poté, co se s ním sejde.

Robert Pelikán (35)
Náměstek ministryně spravedlnosti Robert PelikánNáměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán | ctk
Datum a místo narození18. října 1979, Praha
VzděláníPrávnická fakulta UK v Praze (titul Ph.D. od 2011)
Současná funkcePrvní náměstek ministryně, úsek justiční a legislativní (od června 2014)
KariéraPo studiích nastoupil do advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný a spol. (2002-2007). Od roku 2004 přednáší na katedře občanského práva Právnické fakulty UK v Praze, v roce 2007 složil advokátskou zkoušku. V letech 2007 až 2009 pracoval v advokátní kanceláři Linklaters a následně byl partnerem v advokátní kanceláři Vrána & Pelikán (2009-2014). Od února 2014 do června téhož roku řídil právní sekci ministerstva financí.
RodinaJeho matka, profesorka obchodního práva Irena Pelikánová, působí od května 2004 jako soudkyně Tribunálu Soudního dvora EU. Otec Dragutin Pelikán přednášel na pražské právnické fakultě právní dějiny se zaměřením na ruskou právní historii. Je rozvedený, má syna.

Zdroj: ČTK

Martin Čaban: Miliarda soudcům by měla být jen začátek