Babiš: Vládě kvůli rozpočtu krize nehrozí, chtěl jsem jen bavit posluchače

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Vládní koalici nehrozí kvůli rozpočtu na příští rok další vládní krize. Koaliční strany se na něm dohodnou. V Otázkách Václava Moravce to uvedl ministr financí Andrej Babiš. V týdnu naznačil, že jeho hnutí nepodpoří rozpočet se schodkem přes 60 miliard korun a nedohoda na rozpočtu by mohla být příčinou vypovězení koaliční smlouvy. Dnes u Moravce tvrdil, že chtěl jen pobavit posluchače.

„My jsme se shodli na rozpočtu. Ten deficit je 60 miliard,“ uvedl Babiš. Při svém vystoupení v týdnu prý mluvil o rozpočtu jen s nadsázkou a chtěl před publikem „dělat show“. „My nemáme (hnutí ANO) problém, deficit potvrdil pan premiér,“ dodal ministr financí a šéf ANO.

Podobu státní pokladny podle něj ovlivní čerpání peněz z EU. Babiš se nedomnívá, že by případný odchod Británie z osmadvacítky měl na český rozpočet vliv a byla to „taková katastrofa“.

ČSSD podle svého předsedy, premiéra Bohuslava Sobotky parametry chystaného rozpočtu nezpochybňuje. V telefonickém rozhovoru z Číny uvedl, že otázku výše deficitu neotevřela žádná z vládních stran.

Koaliční partneři se shodli například na zvýšení platů ve zdravotnictví, o růstu výdělků ve školství a dalších oborech veřejného sektoru či o sumě pro sociální služby budou ještě vyjednávat. „Není důvod k rozpočtovému provizoriu, vždy jsme státní rozpočet zajistili, je schvalován včas,“ řekl Sobotka.

Premiér uvedl, že pro zbytek vládnutí jeho kabinetu je hlavní prioritou právě sestavení rozpočtu na příští rok a také na rok 2018. Volby mají být na podzim 2017. Rozpočty se chystají do konce září.

Chystaný schodek 60 miliard kritizuje opoziční ODS. Podle jejího šéfa Petra Fialy ministr financí pro rok 2017 sliboval vyrovnaný rozpočet. „Máte čtyři roky ekonomický růst, snižovat deficit v této době umí podprůměrný účetní v každé firmě,“ uvedl Fiala. Dodal, že jeho strana návrh rozpočtu s šedesátimiliardovým deficitem nepodpoří. Ministra financí kritizoval za neplnění slibů.

Brexit českou ekonomiku zásadně neovlivní, tvrdí Babiš
Ministr financí Andrej Babiš (ANO) neočekává zásadní vliv na českou ekonomiku, pokud by se Britové v referendu příští týden vyjádřili pro odchod z Evropské unie. Pro Česko je důležité Německo, kterému se vede skvěle, řekl ministr v diskusním pořadu České televize.

„Kdyby se to i stalo, tak si nemyslím, že to na nás bude mít nějaký zásadní vliv,“ řekl Babiš na otázku na dopady případného brexitu. Nynější ekonomický růst je podle něj zásluhou současné vlády. „Zásadní pro nás je, jak se daří Německu, a Německu se daří skvěle,“ doplnil nicméně. Poukázal na růst ekonomiky i v dalších sousedních státech České republiky. „V tomto teritoriu já si nemyslím, že by měl mít brexit nějaký vliv na náš výsledek,“ podotkl.

Šéf mnichovského ekonomického institutu Ifo Clemens Fuest ovšem v tomto týdnu varoval, že odchod Británie z EU by dlouhodobě mohl způsobit pokles německého hrubého domácího produktu až o tři procenta. Podle něj také v případě brexitu hrozí oslabení společné evropské měny vůči dolaru a propad akcií. Před možnými negativními dopady brexitu na světovou ekonomiku varovala britská centrální banka.

Podle šéfa opoziční ODS Petra Fialy dopady brexitu nemůže odhadovat žádný zodpovědný politik. Po případném vystoupení Británie z EU bude následovat několikaleté vyjednávání, uvedl. „Teprve tam se nastaví parametry spolupráce mezi Velkou Británií a EU, a pak se teprve ukáže,“ dodal.

Dopady možného odchodu z Británie očekává spíš menší předseda KSČM Vojtěch Filip. Je to podle něj dáno vícesměrovostí české ekonomiky, která míří nejen do EU, ale i na východ a do Afriky. „To nás může zachránit před tím velkým dopadem,“ řekl Filip v ČT.

Bývalý ministr financí a předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek by měl brexit pro Česko „jen samé minusy“. „U nás si brexit může přát jen blázen nebo putinovec,“ uvedl dnes na twitteru.