Babiš čeká v roce 2017 deficit rozpočtu 60 miliard

Andrej Babiš na sjezdu ANO

Andrej Babiš na sjezdu ANO Zdroj: ctk

Ministerstvo financí plánuje deficit státního rozpočtu v roce 2017 na úrovni 60 miliard korun a v roce 2018 schodek ve výši 50 miliard korun, tvrdí materiál pro chystané jednání vlády.

„Deficit státního rozpočtu je navržen v letech 2016 až 2018 ve výši 70 miliard korun, 60 miliard a 50 miliard korun,“ uvedlo ministertvo v úterý v materiálu pro jednání vlády 24.června. Pro letošní rok je státní rozpočet schválen s deficitem 100 miliard korun při očekávaných výdajích 1236,8 miliardy.

Loňský schodek státního rozpočtu byl nejnižší za posledních šest let. Celkový deficit se nakonec zastavil na hodnotě 77,8 miliardy korun, rozpočet na rok 2014 přitom počítal s deficitem 112 miliard korun. Podle analytiků se vláda loni chovala úsporněji, než plánovala, rozhodující vliv měl ale růst ekonomiky.

Graphical visualization of Czech Republic Government Budget

Schvalování státního rozpočtu na příští rok provází zatím dohady. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) totiž trvá na tom, aby deficit rozpočtu v příštím roce nepřekročil 70 miliard korun, což sociální demokracie odmítla a požaduje navýšení některých výdajů.

„Ministr financí si sám zúžil manévrovací prostor pro jednání o státním rozpočtu na příští rok, když nejprve stanovil výši schodku, a až poté začal jednat s ministry o jejich kapitolách, uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Dodal, že ČSSD na to Babiše upozorňovala. Ministr financí ale tvrdí, že politici s ním málo komunikují.