Babiš vybral nástupkyni Jourové. Má ji nahradit Šlechtová z Úřadu vlády

Kandidátka na ministryni pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Kandidátka na ministryni pro místní rozvoj Karla Šlechtová Zdroj: ctk

Vicepremiér a předseda ANO Andrej Babiš našel náhradu za ministryni pro místní rozvoj Věru Jourovou, která kandiduje na evropskou komisařku. Na její místo nominoval ředitelku vládního odboru evropských fondů Karlu Šlechtovou. Ministerské křeslo ale původně nabízel svému náměstkovi Lukášovi Wagenknechtovi, ten to ale odmítl.

Premiér Bohuslav Sobotka nominaci Šlechtové uvítal. „Jsem velmi rád, že ANO jmenovalo člověka, který je orientován v oblasti evropské integrace, ale zejména je orientován v problematice čerpání prostředků z Evropské unie,“ uvedl. Premiér také ocenil, že ANO na post opět nominovalo ženu.

„Hledal jsem odborníka,“ popsal kritéria výběru Babiš. „Ten resort je klíčový. Má zastřešovat 137 miliard. Návrh přišel od jednoho z našich poslanců,“ uvedl s tím, že Šlechtová nebyla nikdy členkou žádné politické strany a nemůže u ní nastat podezření ze spolupráce s StB, protože jí v době Sametové revoluce bylo 12 let.

Žádné zemětřesení nebude

„MMR bych případně převzala ve velice dobrém stavu,“ uvedla odpoledne Šlechtová s tím, že na ministerstvu nechystá větší změny. „V tuto chvíli je pro mě prioritou kontinuita. Ministerstvo nemá jednoduché agendy, nejtěžší z nich jsou eurofondy, veřejné zakázky, stavební řád a další. Chtěla bych se seznámit se všemi detaily těchto agend,“ dodala.

Kontinuitu chce zachovat i v personální oblasti. „Ráda bych zachovala kontinuitu úředníků. Vzešla jsem z nich, ráda bych se za ně postavila. Jsou tam kvalifikovaní lidé,“ doplnila Šlechtová.

Profil Karly Šlechtové (37)
Datum a místo narození: 22. května 1977 v Karlových Varech.
Vzdělání: vystudovala ekonomickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni (titul Ing.).
Profesní kariéra: projektová manažerka ve společnosti Czech Business Leaders Forum (1998-2001); manažerka v bruselské organizaci zabývající se společenskou odpovědností firem CSR Europe (2001-04); projektová manažerka Evropského centra pro veřejnou správu (2004-05); senior konzultantka společnosti Deloitte Advisory, Divize Projekty EU a granty (2005-10); projektová manažerka České správy sociálního zabezpečení (2010-11); ředitelka Odboru přípravy programového období 2014-2020 Ministerstva pro místní rozvoj (únor 2011 - květen 2014); ředitelka Odboru EU fondů Úřadu vlády (od května 2014).
Ostatní:
- Během vysokoškolského studia absolvovala stáž v Senátu ČR.
- Kromě angličtiny a němčiny má i základní znalost francouzštiny, holandštiny a bulharštiny.

Nabídku na vedení resortu dostala Šlechtová od šéfa hnutí ANO Andreje Babiše před několika týdny, definitivní rozhodnutí podle ní padlo v neděli večer. Šlechtová, která nabídku označila za velkou výzvu, neuvažuje o tom, že by vstoupila do hnutí ANO. Zároveň zdůraznila, že není členkou žádné strany.

Šlechtová vystudovala podnikový management a finance na Západočeské univerzitě v Plzni. Na MMR v minulosti pracovala a měla zde na starosti přípravu programového období 2014 až 2020, z úřadu odešla v květnu letošního roku. V minulosti působila také ve firmě Deloitte či ve Státní správě sociálního zabezpečení.

Šéf ANO chtěl Wagenknechta

Babiš připustil, že funkci ministra pro místní rozvoj původně nabízel svému prvnímu náměstkovi na ministerstvu financí Lukášovi Wagenknechtovi. Ten ale post odmítl.

Proti Šlechtové zřejmě nebude nic namítat ani prezident Miloš Zeman. Podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka se se Šlechtovou nejprve sejde, následně ji ale pravděpodobně jmenuje.

Opozici chybí informace

Podle poslance TOP 09 Františka Laudáta má Šlechtová za sebou úřednickou kariéru, takže by měla by znát systémy fungování státní správy. Nemá však moc známou minulost. „Co se týká typového pohledu, já bych volil přesně opačnou osobnost, to znamená někoho z praxe, nejlépe někoho se vzdělaností v právu a nebo s věcnou znalostí prostředí zadávání veřejných zakázek, procesu projednávání umístění staveb, to znamená stavební právo,“ uvedl Laudát.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura prohlásil, že prioritami ministerstva jsou stavební zákon a zákon o veřejných zakázkách, potom teprve evropské fondy. Šlechtovou ale bude podle něj možné hodnotit až po nějaké době. „Nemám o ní žádné informace, uvidíme, jak se ve funkci osvědčí,“ řekl.

Jourová skončí ve funkci ministryně pro místní rozvoj v pátek 3. října. Prezident Miloš Zeman přijal v úterý její demisi. Sama Jourová doporučila svoji první náměstkyni Kláru Dostálovou. Ta podle Babiše zůstane ve své funkci.

Padesátiletá Jourová se má stát v nové Evropské komisi Jeana-Claudea Junckera eurokomisařkou pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a otázky rovnosti pohlaví. Komisi jako celek musí ještě potvrdit Evropský parlament. Ve funkci ministryně pro místní rozvoj byla od letošního ledna.

Martin Čaban: Babiš jde na zteč. Míří přesně