Babiš: Zeman usiluje o restart česko-čínských vztahů

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: ctk

Prezidentu Miloši Zemanovi jde podle ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše o restart česko-čínských vztahů. Česká republika podle něj začala zahraniční politiku konečně chápat jako prostředek k naplnění ekonomických zájmů, což dříve nebylo obvyklé. Babiš tak reagoval na Zemanova slova o tom, že bývalá vláda Petra Nečase měla velmi špatné vztahy s Čínou a velmi podléhala tlaku USA a EU.

Vyjádření pana prezidenta chápu tak, že naše země začala konečně zahraniční politiku chápat jako prostředek k naplňování národních ekonomických zájmů, což v minulosti nebylo běžné,“ napsal Babiš. „Snahy pana prezidenta chápu jako restart česko-čínských vztahů,“ podotkl také.

Čína v Česku na rozdíl od dalších zemí zatím de facto neinvestuje, je přesvědčen ministr. Podle něj je v Česku aktivní jen jedna čínská investiční skupina, jejíž investice ale nemají pro český rozpočet a zaměstnanost žádný vliv. Věří, že se to díky aktuální návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga změní.

„Já doufám, že tato návštěva povede k výraznému navýšení exportu českých firem do Číny a že budeme svědky investic ze strany Číny, které budou vytvářet pracovní místa s vysokou přidanou hodnotou a nepůjde jen o investice do soukromých firem a nemovitostí nebo do médií nízké kvality,“ uvedl ministr financí.