Babiš: Zrušení nemocničních poplatků a druhého pilíře byla chyba

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Jan Rash, E15

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš považuje zrušení stokorunového poplatku za pobyt v nemocnici za chybu, chce o tom v koalici znovu jednat. To samé platí pro zrušení druhého pilíře důchodové reformy, vyplynulo z jeho dnešních slov v České televizi. Dodal, že s koaličními partnery, tedy ČSSD a lidovci, o tom ještě nemluvil. "Uvidíme, co na to řeknou," uvedl.

„Mluví se stále o důchodové reformě a asi byla škoda, že se zrušil ten druhý pilíř. Uvidíme, jestli to v rámci koalice ještě nezvedneme. Ta udržitelnost důchodů je problematická a neumím si představit, kdo teď vytvoří nějakou smysluplnou důchodovou reformu,“ dodal.

Jeho strana prý na zrušení druhého pilíře kývla jen v zájmu vzniku nové vlády. „My jsme ještě političtí amatéři a asi jsme nedomysleli ty důsledky, ale museli jsme vytvořit nějakou vládu. Udělali jsme ten kompromis, ale s odstupem času to vidím špatně,“ řekl ministr financí.

Nová vláda už ustavila komisi zástupců stran a expertů, která má jednat o budoucích změnách českého systému penzí. Podle předchozí koaliční dohody by měla mimo jiné hledat způsob, jak zrušit takzvaný druhý pilíř, prosazený předchozí Nečasovou vládou. Od loňska tato část penzijního systému umožňuje část odvodů přesměrovat do vlastního spoření. Využilo toho ale asi jen 80 tisíc lidí. „Bylo to špatně zpropagováno,“ poznamenal k tomu Babiš.

Stokorunový poplatek za den pobytu v nemocnici zrušil Ústavní soud, nová vláda už ale platby v možné nižší výši neobnovila. Nejen Babiš, ale i šéf lidovců Pavel Bělobrádek již dříve řekl, že by vláda měla o obnovení poplatku začít diskutovat.

Babiš v televizi zapochyboval i o tom, jestli je dobrý nápad zavádět třetí sazbu DPH, na čemž se vládní koalice rovněž už dohodla. Myslí si, že to „není ideální“.