Bárta se vzdal luxusního klubu v Praze, má ho majitel krachlé CK Sunny Days

Klub Solidní nejistota (Wikimedia Commons)

Klub Solidní nejistota (Wikimedia Commons) Zdroj: CC BY-SA 3.0: Marian Benes, Wikimedia Commons

Bezpečnostní agentura M2C (dříve ABL), kterou vlastní bratr exministra Víta Bárty Matěj, v tichosti vycouvala z pronájmu vyhlášeného pražského klubu Solidní jistota. Podnik přitom po rekonstrukci s velkou slávou rozjela teprve na podzim 2011. Po Bártovi nicméně bar převzala další zajímavá postava českého byznysu. Jde o Ridhu Ben Ahmeda, majitele velké zkrachovalé cestovky Sunny Days.

Bártova agentura Mark2 Corporation (M2C) si populární bar českých celebrit Solidní nejistota pronajala v září 2011, následně ho zrekonstruovala a v listopadu slavnostně otevřela pod novým názvem Solidní jistota. Podnikání v gastronomii však Matěji Bártovi příliš nevydrželo, loni v březnu část podniku předal Ben Ahmedovi a v září se Solidní jistoty zcela vzdal.

„Nájem jsme ukončili k 30. září 2013,“ potvrdil pro E15.cz mluvčí Mark2 Corporation Zdeněk Novák. Důvody nechtěl komentovat. Mnohé však napovídá pohled do účetních uzávěrek zveřejněných v obchodním rejstříku. Podle nich dceřiná firma bezpečnostní agentury, která bar provozovala, prodělala v letech 2011 a 2012 celkem osm milionů korun.

Klub funguje dobře

Ztrátovou Solidní jistotu následně převzala společnost Gastro Club Prague pražského podnikatele tuniského původu Ridhy Ben Ahmeda, který se dostal do povědomí veřejnosti jako poloviční majitel velké cestovní kanceláře Sunny Days zkrachovalé v roce 2010.

Podle vyjádření Ben Ahmeda pro server E15.cz má pražský klub potenciál a zřejmě se i vrátil do černých čísel. „Funguje to dobře,“ dodal Ridha Ben Ahmed. Podle něj se Bártova firma o bar pořádně nestarala.

Klíčový hráč českého trhu

Ben Ahmed je známý hlavně jako podnikatel v cestovním ruchu. CK Sunny Days rozjel s dalším Tunisanem Chedli ben Sadokem Ben Saídem v roce 1997. Z cestovky dokázali vybudovat klíčového hráče českého trhu s tržbami kolem miliardy korun. V roce 2006 byla Sunny Days dokonce čtvrtou největší CK podle počtu klientů, jichž měla 114 tisíc.

Od té doby jí však zákazníci začali ubývat. V lednu 2010 pak nedokázala sehnat povinné pojištění proti úpadku a pár měsíců na to skončila v insolvenci. Někteří manažeři ze Sunny Days pak založili cestovní kancelář Dolce Vita, která zkrachovala po dvou letech v červenci 2012.

Média spekulovala, že za Dolce Vita stál právě Ridha Ben Ahmed, ten to ale vždy popíral, v cestovce nicméně pracoval. Jeho jméno se totiž objevilo v insolvenčním rejstříku mezi zaměstnanci kanceláře, jimž úřad práce hradil ušlou mzdu.