Bison & Rose zažaluje Babišovu Mafru, kvůli článku v deníku Dnes

Hotel Kladenka v Peci pod Sněžkou – na snímku už v rekonstruované podobě – se stal předmětem sporu mezi Babišem ovládanou skupinou Mafra a agenturou Bison & Rose.

Hotel Kladenka v Peci pod Sněžkou – na snímku už v rekonstruované podobě – se stal předmětem sporu mezi Babišem ovládanou skupinou Mafra a agenturou Bison & Rose. Zdroj: Foto kladenka.cz

Spor mezi Milošem Růžičkou, zakladatelem a spolumajitelem PR agentury Bison & Rose, a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) graduje. Po prosincovém trestním oznámení na Babiše podá Růžička žalobu na vydavatelství Mafra ovládané Agrofertem. Zřejmě se k němu připojí jeho společníci Olga Bisová a Jiří Bis a jako právnická osoba jejich agentura. Důvodem je článek otištěný v deníku Dnes s titulkem „Sobotkovi lidé koupili podezřele levně hotel“, jímž se cítí poškozeni.

„Deník ve zřejmém politickém zájmu majitele rezignoval na nezávislost a stal se všehoschopným nástrojem politické propagandy,“ prohlásil Růžička, který je poradcem ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Odmítl ovšem, že by radil premiérovi Bohuslavovi Sobotkovi (ČSSD).

Kauza se týká hotelu Kladenka v Peci pod Sněžkou, který Růžička a spol. koupili v roce 2005 za třináct milionů korun. Podle Dnes činila skutečná cena nemovitosti 25 až 30 milionů korun a celá transakce souvisela s privatizací OKD. To Růžička popřel. Předložil tehdejší znalecký posudek, který stanovil cenu 12,5 milionu.

Růžička a spol. za hotel v roce 2005 zaplatili 13 milionů korun. Skutečná cena byla podle Dnes 25 až 30 milionů korun.

„V době, kdy jsme hotel kupovali, nebyl v dobrém stavu. Postupně jsme do něj investovali asi deset milionů. Je tam nová čistírna odpadních vod, kotelna a úplně nové interiéry,“ uvedl.

Růžička se spojil s realitními makléři, které deník citoval. „Oba mi řekli, že žádný cenový odhad neposkytli, protože objekt neviděli,“ dodal. Vedení deníku si za zveřejněnými informacemi stojí, Růžičkovo stanovisko považuje za účelové a manipulativní.