Bitva o daně: ODS návrh TOP 09 na přilepšení malým obcím nepodpoří

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: wikimedia.org

Vláda na svém dnešním zasedání zřejmě nenalezne shodu nad podobou změn rozpočtového určení daní. Ministři se sešli krátce poté, co zhruba v 16 hodin skončila schůze Poslanecké sněmovny. Premiér Petr Nečas (ODS) nadále odmítá „jánošíkovský přístup“ TOP 09 a spor považuje za umělý.

„Jsme jednoznačně připraveni ke koaličnímu kompromisu v souladu s programovým prohlášením vlády, není pravda, že nekonáme. Není vhodné z tohoto tématu vytloukat politický kapitál, cílem musí být dohoda, ne vyvolávání napětí,“ konstatoval premiér a šéf ODS.

Předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík oponuje, že občanští demokraté prosazuje své stranické zájmy ve čtyřech velkých městech, za než lobbují i někteří vlivní podnikatelé. TOP 09 podle Gazdíka koaličnímu partnerovi neustoupí a nedovolí, aby nový návrh poškodil menší obce. Z vyjádření politiků ODS a TOP 09 vyplývá, že vláda ve středu o návrhu zřejmě nerozhodne.

Sdílené příjmy obcí by podle ministerstva financí měly být posíleny o 8,5 miliardy korun na úkor národních dotačních titulů ve státním rozpočtu, které loni činily zhruba 40 miliard, a z dosavadního příspěvku na školství. Podle úřadu Miroslava Kalouska by se měl největší nárůst výnosu ze sdílených daní na obyvatele týkat obcí od dvou tisíc do 10 tisíc obyvatel. Celkem 6241 obcí by mělo dostat v novém systému navíc 13,5 miliardy korun. Daňové příjmy čtyř největších českých měst by měly od roku 2013 klesnout celkem o 4,9 miliardy korun.

Podle zástupců Prahy, Brna, Ostravy a Plzně by navržené změny v rozpočtovém určení daní ohrozily fungování základních služeb, které města poskytují. Praha by podle návrhu přišla ročně o 2,2 miliardy, Brno, Ostrava a Plzeň o 900 milionů.

ODS prosazuje zvýšení peněz z rozpočtového určení daní ze současných 116,8 miliardy korun na 130,7 miliardy korun a přednostně chce přidávat obcím od pěti stovek do 20 tisíc obyvatel. Příspěvek pro Brno, Ostravu a Plzeň by měl zůstat na současné úrovni. Praze navrhuje ubrat jako městu a přidat jí peníze jako kraji. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura již v polovině listopadu uvedl, že se koalice shodla na navýšení výnosu obcím z daně z příjmu fyzických osob o pět miliard. Chce také snížit důležitost parametru rozlohy obce.