Body pro Parkanovou: posudek na letouny CASA být nemusel

letoun CASA

letoun CASA

Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) neměla povinnost nechat vypracovat znalecký posudek na ocenění vojenských letadel CASA před jejich nákupem. Ve svém posudku pro ministerstvo financí to uvedl Ústav státu a práva. Policie žádá kvůli chybějícímu posudku vydání nynější místopředsedkyně poslanecké sněmovny k trestnímu stíhání.

„Zadavatel takovou povinnost v žádném případě neměl,“ uvedl ředitel ústavu Jan Bárta v dokumentu, který zveřejnilo ministerstvo financí. Ministerstvo obrany totiž v tomto případě nemělo povinnost vypisovat veřejnou zakázku, protože nakupovalo vojenský materiál.

„Ve výsledku tedy zákon v těchto případech povoluje neporovnávat ceny, tedy použít stejný postup jako třeba při nákupu běžného spotřebního materiálu v kamenném obchodě - přijmout cenu nabízenou prodávajícím,“ dodal Bárta. Podle něj by ministerstvo nemělo povinnost zadávat posudek na obvyklou cenu ani v případě, že by nenakupovalo vojenský materiál, na nějž se vztahuje výjimka. Úředníci by si totiž posudek mohli vypracovat sami.

Ka kauze CASA čtěte:

Kalousek: Obvinění Parkanové je policejní útok na demokracii

Omnipol: Letadla CASA nebyla předražena, posudek je zavádějící

Ministr financí Miroslav Kalousek dnes ve stanovisku svého úřadu pro sněmovní mandátový a imunitní výbor zopakoval svůj dřívější postoj. „Pokud neměl zadavatel povinnost provést ocenění majetku podle zákona o oceňování, neměl ani povinnost nechat si zpracovat znalecký posudek,“ píše se v dokumentu. Ministr podotkl, že podobná praxe se používala v uplynulých deseti letech, aniž by ji někdo kritizoval.

Úřad argumentuje také tím, že nákup vojenského materiálu obvykle podléhá utajení, a proto nejsou například známy konkrétní prvky výbavy. Ty mohou cenu výrazně ovlivnit. „Stejně tak podléhají tyto zakázky utajení i v jiných státech, a tak objektivní porovnávání jejich ceny nebo stanovení ceny obvyklé je prakticky nemožné,“ dodalo ministerstvo.

Přečtěte si profil Vlasty Parkanové:

Kalousek považuje obvinění Parkanové za útok na demokracii. „Existují pouze dvě možnosti – buď je vyšetřovatel nekvalifikovaný, nebo je tam zlý záměr. Ten motiv je mnohem závažnější, než zda bude Vlasta Parkanová vydána, či nikoliv,“ řekl včera v pořadu otázky Václava Moravce. Jeho oponent v debatě, šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, si myslí, že Parkanová by měla být vydána, aby o její vině mohl rozhodnout soud.