Boj o vliv v ČD: Kurucz dostane hlídací psy

Daniel Kurucz

Daniel Kurucz Zdroj: ctk

Přetahovaná o vliv na vedení Českých drah nebere konce. Nejnověji do dění zasáhl řídící výbor, který ve společnosti plní funkci valné hromady, když včera rozhodl o rozšíření představenstva ze tří na pět členů. Novinka platí počínaje dneškem, dva nové členy vedení ale zvolí dozorčí rada až v polovině října. Nejčastěji se mluví o jihomoravském krajském radním a členovi dozorčí rady ČD Antonínu Tesaříkovi a také o šéfovi dceřiné firmy DPOV Františku Burešovi.

„Vedení národního dopravce musí řešit zásadní otázky, jako je udržení ratingu v investičním pásmu, snížení zadlužení nebo převod nádraží na Správu železniční dopravní cesty. Je tu i řada mimořádně složitých právních kauz z minulosti,“ vysvětlil posílení managementu šéf řídícího výboru a náměstek ministra dopravy Karel Dobeš.

Řada lidí na ministerstvu dopravy i dráze přitom interpretuje změnu mnohem příměji, může podle nich jít o dosazení hlídacích psů na současného šéfa ČD Daniela Kurucze. Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) ho totiž nemá příliš v lásce a už jednou se jej neúspěšně pokusil odvolat. Nesehnal ale dostatek hlasů v dozorčí radě.

Rady Kuruczových zastánců řídnou

I to se ale mění. Řídící výbor totiž včera sáhl rovněž do složení rady, když odvolal ekonoma a Kuruczova zastánce Michala Zděnka. Na jeho místo jmenoval právníka z advokátní firmy KŠD Legal Jana Harta. Dobeš to zdůvodňuje řadou právních sporů, které České dráhy vedou. Jde například o miliardovou arbitráž se Škodou Trasportation.

Skutečným důvodem výměny v radě ale může být zbrojení na Kuruczovo odvolání. To připouští i zástupce odborů v dozorčí radě Jaroslav Pejša. „Stále ale nemají dostatek hlasů,“ vyjádřil se Pejša, který s kolegy odboráři ředitele podržel. Zároveň se ale podivil skutečnosti, že příští zasedání rady je svoláno na 16. října, kdy on sám je v zahraničí.

Babišova slova jistotu nedávají

Tanečky kolem Kurucze přitom vykazují hned několik paradoxů. Do čela drah se totiž bývalý manažer Agrofertu dostal s nástupem současného vedení ministerstva, navíc vykazuje relativně dobré hospodářské výsledky.

Různé výklady přitom může mít vyjádření předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. „Prachařovi se nepovedlo dodat ani dobrý management do ČD Cargo. Asi ani do managementu Českých drah, ale na to jsou různé názory,“ uvedl Prachařův nadřízený v rozhovoru pro deník Dnes. Na otázku, zda Prachaře odvolá, vyjádřil víru, že ministr svou úlohu zvládne.