Brněnští vědci zkoumají déjà vu. Jev neprožila jen pětina lidí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Martin Cathrae

Psychologové z Fakulty sociálních studií brněnské Masarykovy univerzity zkoumají jev zvaný déjà vu. Jde o prchavý pocit, kdy se člověku odehrává před očima děj, o němž si říká, že už jej kdysi zažil, i když ví, že tomu tak není. Vědci chtějí do výzkumu zapojit veřejnost a hledají dobrovolníky.

Psychologové vycházejí z předpokladu, že na vytvoření zmíněného pocitu v mysli mohou mít částečný vliv například prožitky z útlého dětství. Snaží se to nyní ověřit formou on-line dotazníku, který už vyplnilo přibližně 370 respondentů.

„Rádi bychom k vyplnění dotazníků přilákali především více mužů a lidí, kteří déjà vu neprožívají nebo si tím nejsou jisti,“ vysvětlila Lenka Lacinová, která výzkum vede.

Z dosavadní zkušenosti vědců dále plyne, že najít někoho v produktivním věku, kdo deja vu ještě neprožil nebo si toho není vědom, je poměrně složité. Jde o pouhou pětinu populace v zemi.

Bádání psychologů navazuje na dlouholetý výzkum neurologa Milana Brázdila. Tomu se už dříve podařilo zjistit, že rozdíl mezi lidmi, kteří jev zažívají, a těmi, kteří nikoliv, spočívá v odlišnostech v části mozku jménem hipokampus.

„Ze studií víme, že právě tato oblast mozku je v raném období života zranitelná vlivem deprivace, tedy silného stresu,“ doplnila Lacinová.

Zájemci, kteří se chtějí zapojit jako dobrovolníci do výzkumu, se mohou přihlásit na internetových stránkách Masarykovy univerzity.

 

Kdo na trhu vyhrává? Ten, kdo má narušený mozek!

 

Vědci dokáží dostat z vašeho mozku utajenou informaci