Česká pošta zdražuje SIPO, chce bojovat s klesajícím zájmem lidí

Pobočka České pošty v Dělnické ulici v Praze

Pobočka České pošty v Dělnické ulici v Praze Zdroj: E15 Michael Tomeš

Česká pošta opět mění ceník. Po červencovém zvýšení ceny za poslání listovních zásilek tentokrát upravuje ceny služby SIPO. Nový ceník, který pošta zveřejnila na svém webu, začne platit od prvního října. Státní podnik má za sebou letos turbulentní změny, došlo k uzavření stovek poboček a pošta vstoupila do transformace, jejímž cílem je rozdělení na dvě samostatné části.

Česká pošta od října zdraží některé služby SIPO. Zaslání potvrzení o platbě SIPO bude nově stát 18 korun namísto současných 15 korun. Pošta zároveň zruší službu odvolání souhlasu s platební transakcí, která dosud stála 200 korun.

Pošta také upravila text ceníku s cílem zpřehlednit uvedené informace a zohlednit požadavky zákona o platebním styku tím, že cena za poskytované platební služby SIPO je nově uváděna samostatně.

Podívejte se na rozhovor s bývalým šéfem České pošty Romanem Knapem:

Video placeholde
Hostem e15 Castu byl bývalý šéf České pošty Roman Knap • E15

Česká pošta letos zdražovala už v únoru a v červenci. Minulý měsíc zdražila poslání obyčejného psaní o čtyři koruny na 27 korun, respektive 34 korun v případě rychlejšího doručení. Doporučené a cenné psaní zdražilo o desetikorunu. K úpravě cen listovních zásilek ztrátový státní podnik přistoupil především kvůli dlouhodobému poklesu zájmu o tuto službu při stále rostoucích nákladech.

Česká pošta má před sebou zásadní transformaci, která má trvat dva roky. Jejím cílem je zlepšení ekonomické situace státního podniku a také zásadní digitalizace většiny služeb. Firma se rozdělí na dvě části. První má mít na starosti pobočkovou síť a poskytovat další služby dané zákonem. Druhá, logistická část bude například provozovat komerčně výnosné doručování balíků. V červenci také proběhlo zrušení kolem tří stovek poboček. Skončilo několik tisíc pracovníků.