Bursík do voleb nakonec nepůjde. Nechce prý rozmělňovat hlasy

Martin Bursík

Martin Bursík Zdroj: E15 Anna Vackova

Liberálně ekologická strana (LES) Martina Bursíka se sněmovních voleb nezúčastní. Strana prý nechce rozmělňovat hlasy voličů.

„Již pro tyto volby jsme se pokusili spojit síly od středu napravo a jednali jsme o spolupráci s KDU-ČSL. Navzdory dobré vůli jsme však nedokázali v tak krátké době překlenout konkrétní programové rozpory,“ uvádí Martin Bursík na svém facebookovém profilu.

Podle Bursíka hrozí, že by LES byla jednou z těch stran, které příspějí k rozmělnění hlasů voličů pravého středu. „Kandidovat budeme ve chvíli, kdy to nebude jen drolením hlasů a kdy budeme mít větší šanci na úspěch,“ uvedla strana v tiskové zprávě.

Strana vznikla před dvěma týdny, kdy Martin Bursík a jeho přátelé dokázali v krátkém čase tří dnů sehnat potřebný počet 1500 podpisů pro vznik nového politického subjektu. Kromě Bursíka a Hollana se na založení strany LES přímo podíleli i režisérka Olga Sommerová, ekolog Ivan Rynda nebo další bývalý ministr životního prostředí Ladislav Miko.

Les podporují Švejnar, Holubová, Šiklová či Kubišová

Vznik strany podpořily i další známé osobnosti. Ekonom Jan Švejnar, který v roce 2008 kandidoval na prezidenta, textař a zakladatel sázkové kanceláře Fortuna Michal Horáček či písničkář Pepa Nos. Mezi podporovatele patří i herečka Eva Holubová, socioložka Jiřina Šiklová, výtvarník Kurt Gebauer, spisovatel Ivan Klíma nebo zpěvačka Marta Kubišová.