Bursík vrací úder Zemanovi: Směju se. V jeho myšlenkových pochodech se neorientuji

Martin Bursík

Martin Bursík Zdroj: Profimedia.cz

Martin Bursík
Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně (21. 2. 2017)
Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně (21. 2. 2017)
4
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman se ve svém projevu ve sněmovně, ve kterém hájil Senátem předloženou upravenou verzi zákona o národních parcích, ostře pustil do bývalého ministra životního prostředí Martin Bursíka.

Bursík se proti Zemanovým útokům ohradil a připomněl orkán Kyril, který za jeho ministerského působení zpustošil velkou část Šumavy. „Na projev pana prezidenta se dívám s úsměvem. Pamatuji si, jak tehdy Miloš Zeman prolétal nad postiženým územím helikoptérou a byl z toho v uvozovkách otřesen. Nešel se ale podívat dolů a neviděl, že tam vyrůstají nové semenáčky smrků, původní horské smrčiny,“ řekl E15 Bursík s tím, že narážky prezidenta o zelených fanaticích považuje jen za „myšlenkové pochody pana prezidenta, ve kterých se nedokáže orientovat“.

Bursík připomněl, že po řádění orkánu Kyril došlo na Šumavě k velkým škodám na porostech. „Našim tématem bylo rozhodnout, jestli se mají stromy, které byly zasaženy orkánem odtěžit, nebo ne. Rozhodli jsme, že tam porosty ponecháme a necháme Šumavu přirozenému vývoji. Já jsem ekolog a o svém rozhodnutí jsem naprosto přesvědčen. Čas ukázal, že rozhodnutí bylo správné,“ uvedl Bursík.

Zeman ve sněmovně nešetřil na jeho adresu ostrými slovy. „Šumava je ničena zelenými fanatiky. Když někdo zničí šedesát tisíc stromů, tak se těm Bursíkům nic nestane,“ prohlásil Zeman s apelem, aby poslanci nevěřili zeleným fanatikům a hlasovali proti novele zákona o národních parcích, kterou předložil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Bursíka přitom označil za přítele kůrovce. „Byli jsme svědky zločinu. Byla vytvořena fiktivní divočina, nikoliv přírodní. Byla vytvořena poušť,“ rozzlobil se ve sněmovně Zeman.

„Nevěřte zeleným fanatikům, těm, kdo z jednoho z nejkrásnějších koutů české přírody dělají svoje experimentální pole. Už toho zničili dost,“ prohlásil prezident na adresu ekologických aktivistů.

Po řádění orkánu Kyril se podle Bursíka podařilo odolat těžařské loby, která údajně velice stála o dříví, které bylo k dispozici.