Bývalý šéf financí Pilný jde pracovat na ministerstvo školství

Ministerstvo školství

Ministerstvo školství Zdroj: profimedia

Bývalý ministr financí Ivan Pilný
Bývalý ministr financí Ivan Pilný
Bývalý ministr financí Ivan Pilný
Bývalý ministr financí Ivan Pilný
Bývalý ministr financí Ivan Pilný
8
Fotogalerie

Předchozí ministr financí Ivan Pilný (ANO) mimo státní správu nezůstane, zaměstnal ho ministr školství Robert Plaga (ANO). Pilný má ve školství na starosti digitální agendu.

Pilný se loni rozhodl do Poslanecké sněmovny znovu nekandidovat, ze státní správy však zcela neodchází. Přestěhuje se akorát na jiný rezort. "Pan Ivan Pilný je zmocněncem pro oblast digitálního vzdělávání," potvrdila pro deník E15 mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová.

Pilný převezme agendu po náměstkovi Jaroslavu Fidrmucovi (KDU-ČSL). Balážová nicméně upozorňuje, že se bývalý ministr nestává náměstkem. Fidrmuc odešel z funkce po nástupu nového ministra Plagy, který na úřadě zrušil místa politických náměstků.

V Česku proběhnou prezidentské volby, vše o nich čtěte zde >>>

Ministerstvo školství v posledních letech posiluje agendu digitálního vzdělávání. Přijalo Strategii digitálního vzdělávání do roku 2020, v němž si úředníci stanovili tři priority - otevřené vzdělávání, rozvoj digitálního vzdělávání a rozvoj informatického myšlení.

Ministr Robert Plaga je součástí menšinové vlády Andreje Babiše (ANO), která ještě nedostala důvěru. Poslanci o tom chtějí rozhodnout příští úterý, podle vyjádření většiny sněmovních stran to vypadá, že první pokus o sestavení vlády premiérovi Babišovi nevyjde. Prezident Miloš Zeman mu již nicméně přislíbil druhý pokus.

Třiasedmdesátiletý Pilný zakládal českou pobočku softwarové společnosti Microsoft, v letech 1992 až 1998 ji řídil. Poté působil ve vedení řady firem. Od roku 2013 byl poslancem za ANO, do loňských sněmovních voleb nakonec z osobních důvodů nekandidoval. Ministrem financí se stal loni v květnu. V čele ministerstva vystřídal současného premiéra Andreje Babiše (ANO), kterého tehdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odvolal kvůli pochybnostem o Babišových příjmech a podezření, že vicepremiér obcházel daně či ovlivňoval obsah médií, která dříve vlastnil.