Část mzdy lidí na home office by mohla jít potřebnějším, říká šéf Senátu Miloš Vystrčil

Šéf Senátu Miloš Vystrčil navrhuje přerozdělování ve společnosti

Šéf Senátu Miloš Vystrčil navrhuje přerozdělování ve společnosti Zdroj: profimedia

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) vyzval ke sdílené solidaritě mezi lidmi. V dnešním diskusním pořadu Partie na CNN Prima News zmínil, že v určitém momentu by například část mzdy lidí na home office, které krize zatím vůbec nepostihla, mohla jít jiným. Jak by systém fungoval, blíže nepopsal. Pomyslné nůžky mezi občany se podle něj tím rozevírají čím dál více.

"Já vím, že teď řeknu něco, co se velké většině občanů nebude líbit. Skutečně si myslím, že pokud tady máme dva miliony lidí, dva miliony válečníků, kteří nikdy vlastně po zemi nic nechtěli - sami měli otevřenou hospodu, cestovní kancelář, maloobchod nebo cokoliv jiného a teď lezou po kolenou a my (ostatní) máme všechno a nic necítíme, tak si myslím, že v nějakém okamžiku by to mělo být tak, že část prostředků, které dostáváme, dostanou oni," řekl Vystrčil.

Uvedl, že lidé na home office by v modelovém případě dostali třeba 70 nebo 80 procent měsíčního výdělku, zbytek by šel postiženým profesím. "Musíme se s nimi podělit, oni jsou solí naší země, jak jsem o tom mluvil ve svém novoročním vystoupení. Není možné, abychom si nebyli schopni uvědomit, že když je nepodržíme, že taky zahyneme," uvedl Vystrčil a dodal: "Tak to je, oni jsou nositelé svobody, demokracie, našeho zřízení. Jsou jich dva miliony a my je nesmíme nechat padnout a nemůže nám to být jedno - hlavně, že my máme ty peníze a ten plat. To není správně, to není dobře."

Vláda kvůli boji s koronavirem zakázala maloobchodní prodej kvůli pandemii. Výjimku měly obchody s potravinami, lékárny, drogerie, květinářství, optiky, galanterie či papírnictví.

Od pondělí však vláda opatření zpřísnila a seznam výjimek pro maloobchod a služby zredukovala zhruba na polovinu. Zavřít budou muset papírnictví, prodejny s dětským zbožím, galanterie nebo prodejny zbraní a střeliva.

Vláda stále nemá připravenou systémovou nabídku odškodnění za koronavirová opatření, bude o ní ale co nejdříve debatovat. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Benešová zároveň hájila způsob přijetí a vyhlášení opatření, která v pátek večer schválila vláda. Podle ní bylo zapotřebí rychle reagovat na radikální zvrat v epidemické situaci. Opoziční poslanec Dominik Feri (TOP 09) vládě v debatě vyčetl, že kabinet Andreje Babiše (ANO) vytváří chaos, paniku a stres, a to i svou komunikací přes média.