ČSSD navrhne zavření průmyslových podniků. Babiš to odmítá, firmy mají testovat

ČSSD chce zavřít průmyslové firmy. (ilustrační foto)

ČSSD chce zavřít průmyslové firmy. (ilustrační foto) Zdroj: Zerzoň Jiří / E15

Jan Hamáček (ČSSD) navrhuje zavření méně významných průmyslových podniků. Alespoň do té doby, než bude testování ve firmách povinné.
Hamáček má podporu ostatních ministrů za ČSSD, zbytek menšinového kabinetu je spíše proti.
Uzavření průmyslu odmítá zejména ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), podle kterého by to mělo katastrofické ekonomické následky.
4
Fotogalerie

Zatímco od pondělí se zavírají kompletně školy a školky a významně se omezuje pohyb obyvatel, u průmyslových podniků se chystá jen plošné testování, prozatím dobrovolné. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) oznámil, že navrhne na pondělním jednání vlády i tyto podniky zavřít. Proti se staví premiér Andrej Babiš i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (oba za ANO). Podnikatelské svazy varují, že uzavření továren by mohlo mít nedozírné následky pro českou ekonomiku.

„Naše předsednictvo pověřilo ministry za ČSSD, aby na vládě navrhli uzavření průmyslových podniků, které nejsou klíčové pro chod státu, a to nejméně do doby zavedení povinného testování zaměstnanců s plnou kompenzací výdělků i nákladů,“ uvedl Hamáček.

Testování ve firmách má být od pondělí dobrovolné, stát bude částečně dotovat náklady na samotestování. Babiš uvedl, že pro velké firmy může být testování povinné od 5. března, následovat mají ty menší. Vláda podle něj ještě termíny upřesní podle dostupné kapacity testů na trhu.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) řekla, že je Česko v kritické situaci a docházejí lůžka na jednotkách intenzivní péče. Zavření továren je podle ní nezbytné. „Ve vládě je nás už šest s tímto názorem. Potřebujeme další dva hlasy,“ uvedla ministryně, která má i podporu odborů. V kabinetu je pět ministrů za sociální demokracii, šestým je zřejmě ministr školství Robert Plaga (za ANO), který dlouhodobě kritizuje zavření škol.

„Školy nesou náklady pandemie víc, než je nutné,“ uvedl Plaga, podle kterého se mají školy zavírat jako poslední. „Jakmile to epidemická situace dovolí, je potřeba udělat maximum pro to, aby se žáci a studenti vrátili zpět do lavic, a to i za cenu přísnějších opatření v oblastech, jako je například průmysl, což ostatně tvrdím dlouhodobě,“ dodal Plaga.

Havlíček ve shodě s podnikatelskými svazy argumentuje, že zavření průmyslových podniků může mít katastrofické ekonomické následky a způsobit nárůst nezaměstnanosti. Firmy zapojené do nadnárodních dodavatelských řetězců mohou být snadno nahrazeny továrnami v jiných zemích, kompenzace takových podniků je navíc podle Havlíčka obtížná. Měsíční náklady podniků ve zpracovatelském průmyslu podle některých ekonomů dosahují dohromady i více než tři sta miliard korun měsíčně.

Premiér Andrej Babiš (ANO) omezení průmyslu také odmítá a Hamáčkovu iniciativu označuje za politikaření. „Firmy budou muset testovat. Kdo nebude, bude muset zavřít a bude mu hrozit pokuta 500 tisíc korun,“ řekl. 

Kvůli návrhu na uzavření průmyslu Babiš ostře napadl předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středulu. Podle premiéra je největším ohrožením české ekonomiky. Je odtržen od reálného života firem a není skutečným reprezentantem zaměstnanců, prohlásil Babiš v pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News. Středula poté na Twitteru reagoval, že je mu líto, že když někdo s premiérem nesouhlasí, má ho potřebu očerňovat.

Vláda podle Středuly dala přednost ekonomickým zájmům před ochranou občanů a nehledá možnosti, jak vážnou situaci ve fabrikách s koronavirovou nákazou řešit. Kabinet podle něj dal zaměstnancům v průmyslu najevo, že jejich životy a zdraví nejsou tak důležité jako těch, kteří pracují ve službách.

Prezident Miloš Zeman se rovněž k uzavření továren staví rezervovaně. „Zavření průmyslových podniků bych považoval za riskantní, byť bych se tomu nebránil,“ řekl v neděli prezident s tím, že klíčové je nyní nošení roušek a testování na pracovištích.