Centrálními nákupy se desítky miliard neušetří, zjistil Babiš

Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš Zdroj: Anna Vacková, E15

Za dva roky dosáhly úspory 1,9 miliardy korun. Kancelářský papír se hromadně objednávat nevyplatí, uvedlo ministerstvo financí.

Úřady a další státní orgány v uplynulých dvou letech centrálně nakoupily zboží a služby za 4,6 miliardy korun. Oproti původním cenám tak podle ministerstva financí ušetřily 1,9 miliardy. Suma se však ani zdaleka neblíží odhadům bývalého šéfa rezortu a současného premiéra Andreje Babiše, který sliboval, že za jedno volební období sníží výdaje na chod státu o 60 miliard.

„Všichni si ze mě dělají srandu kvůli levnějšímu kancelářskému papíru, ale jde také o IT zakázky, právní služby a další provozní výdaje. Určitě se na plýtvání zaměříme,“ tvrdil lídr ANO v roce 2015.

Právě u kancelářského papíru dosáhly úspory jen sedmi procent. „Ministerstvo financí jako centrální zadavatel zakázky se proto rozhodlo, že napříště bude nákup kancelářského papíru probíhat na úrovni jednotlivých resortů,“ stojí v aktuální tiskové zprávě úřadu.

Ještě méně se ušetřilo v letech 2014 až 2016, kdy se centrálními nákupy snížily náklady na energie o 60 milionů korun. Celá státní správa pak v tomto období ušetřila 340 milionů.

Šéfka státní pokladny Alena Schillerová (ANO) věří, že úspory budou stoupat. „Naše dosavadní zkušenosti potvrzují, že centrální nákupy jsou efektivním prostředkem pro snížení nákladů na provoz státu. Dosud byla úspěšně dokončena první velká zakázka na nákup automobilů. V jejím rámci se v budoucnu pořídí více než 1400 aut pro různé státní organizace. Podařilo se ušetřit v průměru patnáct procent. U automobilů vyšší střední třídy a SUV vozů to bylo dokonce 33 procent,“ uvedla.

Podřízení Schillerové dosud vypsali dvě pilotní centrální veřejné zakázky, a to právě na kancelářský papír a osobní vozy. Aktuálně připravují hromadnou objednávku aut s alternativním pohonem.

Ministerstvo vnitra, které zodpovídá za oblast IT, zorganizovalo čtyři centrální soutěže na softwarové produkty společností Microsoft, WMware, IBM, Cisco Systems. V současnosti připravuje kontrakty na produkty firmy Oracle a stolní počítače, notebooky a monitory.

Centralizací nákupů se od roku 2015 věnuje skupina, která koordinuje objednávky mezi úřady a stanovuje uživatelské standardy.