Senátoři váhají nad zavedením jednokolové volby. Babiš chce navíc jiný model

Volby (ilustrační foto)

Volby (ilustrační foto) Zdroj: ČTK

Volby (ilustrační foto)
2
Fotogalerie

K volbě senátora by lidé neměli chodit dvakrát, ale jen jednou, navrhuje skupina senátorů vedená Jiřím Dienstbierem (ČSSD). Podle nich by to státu ušetřilo peníze a vyřešila by se tím tradičně mizerná volební účast u druhého kola senátních voleb. Na schůzi, která začíná ve středu, by se mělo o senátním návrhu rozhodovat v konečném schvalování druhého čtení. V případě úspěchu by se pak návrh posunul do Poslanecké sněmovny. Řada senátorů však nyní přes původní podporu váhá.

„Všichni kandidáti ve volebním obvodu by byli uvedení na jediném, společném hlasovacím lístku. Volič by kandidáty označil pořadím, číslem jedna pro něj nejlepšího kandidáta a postupně další kandidáty podle osobní preference,“ vysvětluje Dienstbier, jehož návrh se opírá o preferenční systém podle takzvaného australského modelu. Hlasy pro neúspěšné kandidáty by se postupně přičítaly úspěšnějším, až by z voleb vyšel vítěz.

Pod návrhem jsou podepsáni senátoři napříč kluby, jejich podpora ale už není zcela neochvějná. „Na začátku to vypadalo, že to má výraznou podporu, ale teď řada kolegů váhá. Jsou opatrní ve vztahu k jakékoli změně a ta diskuze se vede kolem toho, jak by to ovlivnilo celý volební proces,“ řekl Dienstbier, podle kterého jsou váhači i mezi sociálními demokraty.

Největší kritici jednokolové volby jsou ale občanští demokraté. „V krajním případě by se totiž mohlo stát, že se senátorem stane člověk, kterého při volbě na první místo zařadilo pouze deset procent voličů,“ řekl senátor Miloš Vystrčil (ODS).

Zavedení jednokolové volby do Senátu má v programovém prohlášení i současná koaliční vláda ANO a ČSSD. „Hnutí ANO prosazuje jednoduchý jednokolový systém voleb do Senátu po vzoru britského systému. Je to systém jednoduchý a úsporný,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO), vláda ale zatím vlastní novelu nepřipravila.

V jednokolovém systému relativní většiny britského typu by vítězem byl jednoduše ten, kdo získá nejvíce hlasů. „Britský model by pomohl hnutí ANO, možná i výrazně. Ten australský by se svými účinky nemusel odlišovat od toho současného dvoukolového,“ míní politolog Petr Jüptner.

Babiš by zřejmě měl velký problém takový systém prosadit. „Tento model nemá žádnou šanci, že by mohl projít v Senátu,“ řekl Dienstbier. Na změně volebních zákonů se musí shodnout obě komory, sněmovna v tomto případě nemůže Senát přehlasovat. Sněmovní strany se navíc také spíše klaní k australskému modelu.

Australský a britský model
 Preferenční systém jednokolové volby australského typu se ve světě příliš nepoužívá. Volí se tak do dolní komory australského parlamentu, lidé tak volí prezidenty Indie a Irska. Využívá se také v lokálních či vnitrostranických volbách. Jednokolový systém relativní většiny britského typu se používá ve třetině zemí na světě, mezi nejvýznamnější zástupce patří Spojené království, USA, Kanada, Indie či Pákistán.