Ceny dál rostou: inflace stoupla na 3,8 procenta

Supermarket - ilustrační foto

Supermarket - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Růst cen v březnu meziročně zrychlil na 3,8 procenta z únorových 3,7 procenta. V porovnání s předchozím měsícem ceny vzrostly o 0,2 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad. Analytici odhadovali růst inflace ještě o desetinu procenta větší. Cenovou hladinu už sedmý měsíc v řadě zvedají hlavně ceny potravin a nápojů.

Potraviny mají na růst inflace dominantní vliv. Ceny vajec vrostly o 124 procent, chleba bezmála o pětinu a nealko nápoje o 14 procent. Téměř o pětinu vzrostly ceny pečiva, výrazně podražily cukr, kakao a káva.

Výrazně dražší bylo proti loňskému březnu i bydlení. Zemní plyn zdražil o čtvrtinu, elektřina o 4,2 procenta, vodné a stočné o více než desetinu a teplo a teplá voda o 7,6 procenta.

Více spotřebitelé pak museli i tentokrát zaplatit za pohonné hmoty, jejichž ceny atakovaly nové rekordy. Vůbec nejrychleji rostly náklady na zdraví, ve spotřebitelském koši ale mají menší roli.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka už inflace kulminuje, a dál by už neměla výrazněji růst. „I tak jde o nezvykle rychlý růst cen, který jsme už nějaký čas neviděli. Hlavním důvodem tohoto zdražování však není poptávka, ale administrativní zásahy v podobě vyšších daní (DPH a spotřebních daní) a tzv. deregulace,“ vysvětlil Dufek.

Tempo růstu spotřebitelských cenTempo růstu spotřebitelských cen|CSU

Mírně v březnu zlevnilo oblečení, obuv, spotřebiče pro domácnost a také nábytek. Ceny klesly i u fotoaparátů a mobilních telefonů. Podle Dufka ale pravděpodobně letošní inflace zůstane po celý rok nad třemi procenty a bude tak nejvyšší za poslední tři roky.

„Mzdy ji s největší pravděpodobností nedoženou, a tak se dočkáme jejich reálného poklesu. Vzhledem k slabému výkonu ekonomiky bychom se ani v letošním roce neměli dočkat zvýšení úrokových sazeb ČNB,“ míní Dufek.